Протест радника РиТЕ Гацко: Нисмо приватно власништво СНСД-а

Неколико стотина радника Рудника и термоелектране “Гацко” јутрос је протестовало испред сједишта предузећа због одлуке Надзорног одбора да смијени Рајка Паповића, а именује Милинка Милидрага за директора предузећа.

RTV BN / 28. октобар 2013

Радници траже од Владе и директорице Електропривреде да поништи одлуку до окончања конкурса за избор новог  руководства Рудника и термоелектране, а уколико се не испуне њихови захтјеви за сутра су заказани нови протести.

Током протеста и вандредне сједнице Скупштине синдиката од директорице Браниславе Милекић и министра Ковачевића затражено је да до окончања конкурса пониште одлуку о смјени Рајка Паповића.

Радници кажу да не бране Паповића већ закон и принцип и противе се да тајкуни управљају најважнијим ресурсима.

“Ми би исто овако бранили и Милидрага да је умјесто њега незаконито и присилно постављен Паповић, јер овдје се не ради о персоналним рјешењима већ о принципима и поштовању закона. Ово је најважнија фирма у Републици Српској, и не смију тајкуни и моћници да у свом интересу управљају државним фирмама и најважнијим ресурсима. Годинама се склапају штетни уговори са приватним фирмама и једном то мора више да се прекине”  каже  Предраг Копривица, Скупштина синдикалне организације РиТЕ “Гацко”

Жељко Тепавчевић, предсједник Синдикалне организације РиТЕ “Гацко”, каже да ће се протести организовати и наредних дана.

“Ми тражимо да се поништи одлука Надзорног одбора, који је нелегитиман јер му је истекао мандат и да се врати Паповић док се не изабере ново руководство на конкурсу који је расписан и који ће се окончати за најдаље мјесец дана. Ми ћемо протестовати и сутра и свих наредних дана док нам не дођу директорица Милекић и министар Ковачевић и док се не пронађе рјешење”.

Радници кажу да имају лоша искуства из прошлости и да због тога сматрају да Милинко Милидраг није добро кадровско рјешење.

“Милидраг је и раније био директор прије 15 година и иза себе је оставио неплаћен дуг од 60 000 000 марака и три неисплаћене плате. Против њега су подизане кривичне пријаве и ми се питамо откуд се сада враћа он као повратник јер ми страхујемо да ће поново радити по старом”, каже Милош Шолаја, предсједник Скупштине синдикалне организације РиТЕ “Гацко”.

Новоименовани директор Милинко Милидраг и директорица “Електропривреде РС” Бранислава Милекић нису жељели коментарисати протесте и оптужбе, док је смијењени Паповић данас био на састанку и консултацијама у Бањалуци.

Радници су били незадовољни што обезбјеђење БН телевизији  није дозволило да уђе у термоелектрану.

“Ово је страшно шта раде и како проводе силу. Обезбјеђење и руководство термоелектране морало је дозволити улазак БН телевизији у предузеће јер је ово јавно а не приватно или предузеће у власништву СНСД-а. Ми знамо какав однос има СНСД према БН телевизији, али ако сматрају да је ово њихова фирма а не државна онда нека на капији ставе њихову заставу и натпис, у противном нико не смије да се овако бахато понаша према новинарима” ,  каже Предраг Копривица из УО Синдикалне организације РиТЕ “Гацко”.

Уколико Влада и Надзорни одбор у току дана не пониште одлуку о смјени, сутра у 5 минута до 12 сати биће организовани нови протести радника испред сједишта термоелектране.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.