ПРОТЕСТИ У БАЊАЛУЦИ: Три захтјева властима: Хоћемо на ТРГ. Дајте дипломе на увид и стоп тровању!

Нови протести у Бањалуци.

BUKA / 05. јул 2019

Посланици Јелена Тривић, Небојша Вукановић и Драшко Станивуковић организовали су друге за редом протесте у Парку Младен Стојановић у Бањалуци, гдје су позвали грађане да им се придруже у борби за бољу и праведнију Републику Српску.

У парку се прикупљају и потписи за петицију с циљем да се утврде све чињенице о излијевању опасног уља Пирален у “Инцелу.” 

У исто вријеме постављен је и штанд на којем грађани могу дати свој потпис за одобравање окупљања на Тргу Крајине.

Иначе, ни овај пут опозицији није дозвољено окупљање на Тргу Крајине, па тако и захтјеви организатора остају исти у једном дијелу. 

Драшко Станивуковић, посланик у НСРС, и један од организатора протеста у бањалучком парку Младен Стојановић рекао је грађанима да су окупљања постала императив.

 

"Покушаћу вам објаснити неколико ствари да схватите суштину наше пропасти. Једну милијарду смо одбили од продатог Телекома. Да се та милијарда није проћердала данас би дуг здравства била нула марака. Данас је тај дуг преко милијарду. Преко 770 милиона су узели отимањем земљишта Бањалуци, Градишци... Сада су напали и код поликлинике. Данас видим пензионере са 180 марака пензије, борце чија је инвалиднина 300 марака. Узели три банке и 550 милиона. Да су уложии то би биле 183 фабрике. Узели су скупе аутомобиле и дали 47 милиона. А да су дали за болесну дјецу ни једно се дијете не би лијечило СМС-ом. Ово је поражавајуће. И на ово ни један човјек не треба да пристане", рекао је Станивуковић и додао:

"Нама требају људи само са моралом и искреном вољом. Требају нам људи који неће отимати од свог народа, од будуће дјеце и покољења. Ова борба постаје императив и зато морамо заједно да се окупљамо", рекао је он. 

Јелена Тривић, посланица у НСРС која је једна од организатора протеста у Бањалуци обратила се грађанима и изнијела захтјеве опозиције.

 

"Срце ми је пуно зато што знам да нас има који нећемо одустати и који ћемо се борити. То је часно. Неће се све промијенити за један дан, али сваки секунд је битан и не смијемо дозволити да се неко иживљава над нама. Нема нико право да нас снима, легитимише, застрашује и трује пираленом", рекла је она. 

А онда је изнијела три формална захтјева:
"Хоћемо Трг. Ми најављујемо гдје желимо да се окупимо и на њима је да нам то обезбједе. Рок за овај захтјев је први сљедећи скуп.  

Други захтјев је вазан за еколошку катастрофу о којој се ћутало. Тај проблем је озбиљан да бисте писали само саопштења. Рок је одмах. Престаните да трујете људе и кријете то. То што они ћуте, не значи да се то не дешава. Људи вјерујте, својим доласком можете учинити пуно. Од куће и из канцеларије нећете пуно учинити.

Трећи захтјев је елементарно људско питање, а то је да тражимо дипломе у јавном сектору на увид. Они то крију. Нећете то сакрити. Мене то боли. Имамо посланика који је купио докторат а није редовно ни средњу школу завршио. Доста је! Дипломе на увид. Имамо такве и министре. И колико још таквих примјера. "

Небојша Вукановић, посланик у НСРС који је један од организатора протеста у Бањалуци је рекао да је дошло вријеме да грађани кренуда мијењају државу на боље.

 

"Најбољи одлазе одавде и због тога ћемо имати погубне посљедице. Изгубићемо најбоље. Желим да пошаљем свим  људима поруку да је ово дуг маратон у којем ћемо побиједити и ову државу ослободити из руку мафије", рекао је Вукановић.

Он је позвао и интелектуалце и младе да дигну главу, јер нема слободе без борбе и жртве. 

"Нећу бити критичан, али сам разочаран да велики број младих одлази, а да није покушао ни да промјени нешто, да нису ушли ни у једну битку. Сви морамо да се дигнемо и не будемо више робови. Ово је почетак револуције. Савремена револуција 21. вијека којом ћемо срушити ову власт. Што се више нас побуни и изађе, то ће држава бити праведнија."


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.