Протести у Загребу: 7000 људи тражило оставке два министра!

ВИШЕ хиљада жена и мушкараца судјеловало је на загребачком ноћном маршу за 8. март. Окупили су се на Тргу жртава фашизма и полако и бучно, уз звиждуке и бубњање, ходали до Зрињевца

Index.hr / 08. март 2019

foto Index.hr

Осим опће борбе за женска права овогодишњи главни захтјеви осмомартовског марша биле су оставке министрице Наде Мурганић и министра Милана Кујунджића.

Одлазак министрице демографије, обитељи, младих и социјалне политике захтијевају због њене изјаве: “Тако вам је то у обитељи”, којом је релативизирала обитељско насиље, али још важније због потпуне неспособности сустава социјалне скрби да се носи с валом обитељског и вршњачког насиља. Оставку министра здравства просвједнице и просвједници су тражили због његове идеје да у израду новог закона о побачају укључи и представнике Цркве који побачај желе само забранити. Говорнице су истакнуле да је побачај у Хрватској, иако формално дозвољен, заправо недоступан. дијелом због све већег броја лијечника који га одбијају направити, дијелом због цијене која се креће између двије и три тисуће куна. "Нећемо зашутјети! Женска свакодневица разлог је за гласан отпор!", поручиле су организаторице загребачког Ноћног марша – 8. март, највећег просвједа за права жена у Хрватској у новијој повијести.

Истакнуле су да неће допустити да се право на побачај, које су жене давно избориле, доводи у питање, да одређени гинеколози и гинекологиње под кринком призива савјести одбијају радити свој посао и да насиље према женама пролази некажњено.

"Захтијевамо хитну оставку министра Милана Кујунджића, али прије свега - захтијевамо бесплатан побачај и контрацепцију, захтијевамо укидање такозваног призива савјести, захтијевамо рушење мита о обитељи као заједници искључиво мушкарца и жене с циљем репродукције“, појашњавају.

"Не дамо своје здравље и животе! Борит ћемо се све док држава не преузме одговорност за убојства и све друге облике насиља према женама и дјевојчицама. Нећемо чекати нови 8. март за излазак на улице, то смо показале тијеком прошле године. Солидарне политике неће израсти из постојећих институција, то нам је јасно. Свјесне да појам политичке одговорности у овој земљи не постоји и да владајући неће и не желе ријешити наше проблеме, тражимо: оставку министрице Наде Мурганић, али само као нулти корак ка дубљим, системским промјенама", поручиле су организаторице.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.