Против Зељковића и осталих 600 доказа

Рочиште је у Окружном суду у Бањалуци трајало скоро четири сата

BUKA portal / 14. октобар 2021

Foto: BUKA

 

Око 600 доказа приложило је Тужилаштво уз приједлог за продужење притвора Браниславу Зељковићу, смијењеном директору Института за јавно здравство Републике Српске, те преосталим тројици ухапшених због спорних набавки медицинске опрема за потребе Института.

Рочиште је у Окружном суду у Бањалуци трајало скоро четири сата, очекује се одлука о томе хоће ли још два мјесеца иза браве остати Зељковић, те власник туристичке агенције "Травел 4 Фун" Саша Марковић, и директори фирми "Промединг" Драган Дубравац и "Процонтрол" Славко Бојић.

Адвокат Милош Стевановић, који брани Бојића и Марковића, потврдио је да је рочиште било прилично детаљно, те да је тужилац проширила истрагу. 

"Приједлог за притвор има чак 158 страна. Истрага је заиста урађена врло детаљно. Међутим, ми и даље сматрамо да нема нити једног основа за притвор", рекао је Стевановић, те истакао да је за Марковића и Бојића притвор затражен како би тужилац имао времена да саслуша још четити - пет свједока.

Додао је да је истрага проширена, те да је Марковић сада осумњичен и за злоупотребе које се односе на добојску болницу.

"Код Бојића имамо ситуацију да тужилац сада испитује и његова друга повезана лица, књиговодствене раднике и тако даље. Истинита је да је Бојић био пребачен на Универзитетски клинички центар, он је био тамо на провјерама. Нама нису усвојени захтјеви да Бојић, с обзиром да има леукемију, буде лијечен на УКЦ и ми ћемо на томе поново да инситирамо", рекао је Стевановић пред данашње рочиште.

По окончању рочишта, Стевановић је истакао да је Бојићево здравстевено стање било критично, те да је смршао неколико килограма.

"Њему се стање погоршава. Држава тренутно плаћа 20.000 марака његово лијечење у притвору", рекао је Стевановић.

Стевановић је притом истакао да нико од осумњичених није говорио против осталих.

"Нисам примијетио нигдје у приједлогу за продужење притвора да је било ко било кога 'одрукао', да је неко 'пропјевао', неко неког оптуживао", каже Стевановић.

Изнио је и податак да се Окружни суд у Бањалуци почео бавити и ранијом одлуком Суда БиХ.

"Суд је почео да се бави чињеницом да је Суд БиХ прошле године донио привремене мјере и блокирао имовину Марковића, односно 'Травел 4 Фуна', а у истом том предмету осумњичен је Зељковић и коначно поднијет је налог тужиоцу да достави папире из Тужилштва БиХ, што је и учињено. Оптимиста сам јер не могу истовремено у једној држави да постоје двије истраге пред два суда. Дакле, Тужилаштво БиХ већ има предмет који се тиче Зељковића и Марковића", каже Стевановић.

Иначе, данашњим рочиштем, којем новинари нису могли присуствовати, предсједавала је предсједница Окружног суда Марија Аничић - Згоњанин.

Подсјетимо, како су "Независне новине" раније објавиле, сви ухапшени сумњиче се да су, користећи ванредну ситуацију, прибавили фирмама "ПроЦонтрол" и "Травел4Фун" знатну имовинску корист у поступцима јавних набавки које је проводио Институт. Незванично се спомиње да је ријеч о цифри од готово 800.000 марака.

Рецимо, како се сумња, медицинске маске, чија ја набавна вриједност 0,36 КМ, Институту за јавно здравство Републике Српске фактурисане су по цијени од 6,90 КМ.

Подсјећања ради, одређен је притвор и Младену Гајићу, директору Болнице "Свети апостол Лука" Добој, који се сумњичи да је предузећу "Травел 4 Фун" прибавио знатну имовинску корист на штету буджетских средстава у поступцима јавних набавки медицинске опреме. Одбијена је његова жалба на притвор.

Ухапшен је тада и Владимир Вулетић, власник фирме "А.Р.М.С. Системи", који је потом послат у изолацију због сумње да је заражен вирусом корона.

 

Независне


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.