ПРВА ПРЕСУДА У РС: Бањалучки суд пресудио да банка не може наплаћивати трошкове обраде кредита

Банка мора вратити новац

Tatjana Čalić / 06. септембар 2019

Окружни суд у Бањалуци донио је прву пресуду којом се од банке захтијева да кориснику кредита изврши поврат незаконито наплаћених трошкова по основу обраде кредита. 

Овим су отворена врата свима онима којима је банка наплатила накнаду за обраду кредита, да путем тужбе поврате новчани износ.

Обзиром да је ово прва позитивна пресуда овакве врсте у Републици Српској и да би могла значајно измијенити судску праксу контактирали смо адвоката Далибора Мршу, који нам је више рекао на ову тему. 

Пресуда Окружног суда у Бањалуци је заиста добро образложена. Наведено је да се трошкови не смију  обрачунавати, нити наплаћивати паушално, те да морају бити усклађени прије свега са Законом о облигационим односима, гдје се јасно дефинише да уговорне одредбе  морају бити јасне,  разумљиве и да обавезују уговараче тек уколико су такве.  У трошковим обраде кредита није уопште јасно наглашена структура тих трошкова, тако да корисник кредита не зна  зашто и шта тачно плаћа, што је доказано и вјештачењем.  Такође, Суд је стао и на становиште да је недопустиво да се уговором дефинише како се кориснику кредита на располагање ставља један износ, а да му се исплаћује други, умањен за трошкове обраде кредита. И као треће, и оно што је врло битно истаћи је Суд посебно наглашава примјену Закона о  заштити потрошача, а корисник кредита и јесте потрошач, а уговор јесте кредитни производ и он мора бити недвосмислено јасно конципиран како не би остављао било какве могућности за  произвољна тумачења”, истакао је за Буку Мрша.

Прије пресуде Окружног суда у Бањалуци, исти став је заузео и Апелациони суд Брчко, потом Виши суд у Сомбору још 2017. године, као и Врховни и касациони суд у Србији. 

Све ове пресуде значе много јер се почиње формирати једна  позитивна судска пракса која шаље сигнал да се  у уговорним односима морају поштовати права и обавезе обе уговорне снаге, те да ни једна страна не може бити фаворизована колико год била у јачој финансијској позицији. 

Иначе, износи који банке наплаћују на име трошкова обраде кредита иду и до више хиљада марака - одређују се у процентима од износа кредита, а крећу се од 0,5 до 1,5 посто, а понегдје чак и 2 посто.

Мршу смо питали и коме ће банке све враћати новац. 

Каже нам да се као спорно не би  требало постављати питање застаре, те да би сваки корисник кредита, без обзира о каквом се уговору о кредиту ради, ако се у њему јављају трошкови, има право обратити се суду.

Ипак бих подсјетио да је ово другостепена одлука, она јесте правоснажна и јесте путоказ пракси, али није искључено, и тога требају бити свјесни грађани, да ће вјероватно требати времена да ово постане устаљена судска пракса”, нагласио је  Мрша.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.