Прва сједница о вирусу корона у Бањалуци одржана је прије тачно годину дана

Осам дана касније имали смо први случај...

BUKA / E.P. / 26. фебруар 2021

Foto: BUKA

26. фебруара 2020. године у Бањалуци је одржана прва сједница Градског штаба за ванредне ситуације, због новонастале ситуације у свијету са вирусом корона. 

Тада је утврдјен скуп превентивних мјера и задатака ради минимизације ризика и утицаја новог корона вируса. Тада није био званично забиљежен нити један случај вируса корона.  

Ипак, превенције ради, са сједнице је наложено да је потребно предузимати мјере појачане хигијене, дезинфекције, припреме здравствених установа, јачу контролу инспекције и комуналне полиције, јавно информисање о свим важним елементима. 

Градски штаб од тог је датума почео оперативно пратити све детаље епидемиолошке ситуације у Бањалуци.

5. марта забиљежен је први случај вируса корона у Бањалуци и у БиХ.

Тадашњи градоначелник Бањалуке Игор Радојичић 31. марта у интервјуу за БУКУ рекао је да су прве мјере предузете управо тог 26. фебруара. 

"Сједница Градског штаба за ванредне ситуације са припремом за епидемију је одржана 26. фебруара, седам дана прије него што је у Бањалуци утврђен нулти пацијент. Ми смо претпоставили да ће епидемија да се прелије на ове наше просторе, дакле, да је то нешто што мора да се деси. Било је немогуће предвидјети у ком обиму, али било је јасно да се мора дјеловати, и ви већ 26. фебруара имате налог Дому здравља да се припреми за прихват обољелих, да се организују, прву јавну информативну кампању за јавну хигијену, за прање руку и слично, као и налог основним и средњим школама и вртићима да у случају појаве било чега, да се одмах промптно реагује. Значи, 5. марта, кад се појавио нулти пацијент, ми смо већ седам дана имали припреме мјера, а на нултог пацијента, односно на родитеља и дијете, одмах смо реаговали затварањем школе, дезинфекцијом објекта, слањем дјеце на преглед и у кућну изолацију, као и наставника на идућих четрнаест дана, тако да је тај први кластер био нешто на чему смо сви научили, али на чему се одреаговало врло оштро и врло исправно. О томе свједочи и чињеница да из тог нултог кластера није било касније обољелих, јер је пресјечено у старту. Иначе, да је дијете наставило да иде у школу, да је школа наставила нормално да ради, сигурно би из тог кластера експлодирало и имали бисмо огроман раст. Благовременим реаговањен, прво припремом, и на овај нулти случај, касније се успјело пуно урадити.  Има једна стара изрека која каже: Свака мјера предузета прије епидемије дјелује радикално, свака мјера предузета кад се епидемија развила дјелује закашњело" рекао је у интервјуу за БУКУ Игор Радојичић.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.