ПРВА ВЕЛИКА ЖРТВА КРИЗЕ У ЕВРОПИ, ДОСАД НАЈВЕЋИ ЕНЕРГЕТСКИ ШОК: Крах компаније са скоро милион корисника

Један од великих добављача електричне енергије и природног плина Бохемиа Енергy завршава на чешком тржишту.

Elvir Padalović / 13. октобар 2021

 

Према писању чешких медија, 900.000 купаца ће остати без енергије, коју ће привремено преузети такозвани снабдјевачи посљедње инстанце. Према изјави компаније Бохемиа Енергy од сриједе, она је била приморана на овај драстичан корак настављеним екстремним растом велепродајних цијена енергије на берзи. Крајем септембра компанија је напустила и тржиште у Словачкој.

"Са жаљењем вас морамо обавијестити да Бохемиа Енергy Гроуп одмах прекида испоруку електричне енергије и плина на чешком енергетском тржишту", наводи компанија на својој web страници, пише портал Актуалне.цз

Крај компаније Бохемиа Енергy тиче се купаца Бохемиа Енергy, Цомфорт Енергy, Енергие ЧС, Еуропе Еасy Енергy и X Енергие.

Стални екстремни раст велепродајних цијена електричне енергије и плина на берзи приморао је компанију на драстичан корак, јер су цијене оба испоручивана деривата сада три пута веће него прошле године.

Један мегават-сат електричне енергије у октобру кошта 136 еура на Прашкој енергетској берзи, а у новембру ће бити 150 еура. Прошле године цијена је била за једну трећину мања. Цијене плина су нагло порасле - испорука у наредна три мјесеца кошта 65 или више еура по мегават-сату, отприлике пет пута више него прије годину дана.

Према информацијама у интернетском дневном листу Актуáлнě.цз, Бохемиа Енергy поднијела је захтјев за кредит за премошћујући период у износу од неколико милијарди круна, али ниједна од банака није дала кредит компанији.

С годишњим приходом од 23 милијарде круна, Бохемиа Енергy Гроуп највећа је група добављача алтернативне енергије у Чешкој, а донедавно је пословала и у Словачкој. У Чешкој Републици има 800.000 сабирних мјеста.

"Снабдијевање енергијом ће вам осигурати такозвани снабдјевач у посљедњој инстанци за сљедећих 6 мјесеци. Друштво.

Представници владе Чешке се од уторка баве ситуацијом око затварања Бохемиа Енергy. Преговори се настављају и у сриједу, рекао је премијер Андреј Бабиш. Премијер сматра важним да у садашњем временском року снабдијевање електричном енергијом није угрожено, али постоји потреба да се ријеши како минимизирати финансијски утицај на људе.

Министар индустрије и трговине Карел Хавлíчек описао је колапс Бохемиа Енергy као неуспјех пословног субјекта као резултат шпекулација и паневропског раста цијена енергије.

Према ријечима енергетског савјетника Јиříја Гавора, ово је највећи шок за енергетско тржиште у Чешкој. "До сада ниједан тако велики добављач није прекинуо своје активности. Ако прекине активности неке друге компаније на тржишту, онда ће бити само мање компаније", рекао је он за интернетски дневник Актуáлнě.цз.

Гавор додаје да су клијенти банкротиране Бохемиа Енергy сада у тешкој ситуацији. Иако ће се од датума затварања премјестити на крајње добављаче, цијене ће им се повећати. "Ови добављачи ће за њих морати купити енергију по садашњим високим цијенама, а то ће се одразити и на коначне цијене купаца", истиче стручњак.

Неки су корисници чак и нагађали о паду Бохемиа Енергy у Чешкој Републици у сриједу ујутро прије службене изјаве компаније, на примјер на службеном Фацебоок профилу добављача. "Шта је истина о чињеници да сте већ банкротирали у Чешкој Републици, али још увијек нисте дали до знања крајњим купцима (својим купцима)?" једна је жена питала али компанија на њу није одговорила.

На словачком тржишту, компанија Словакиа Енергy најавила је крај крајем септембра. Одлазак је оправдала управо развојем велепродајних цијена енергије, које у посљедње вријеме значајно расту, као и државном регулацијом цијена. Словачки министар економије Рицхард Сулíк је касније описао добављаче као шпекуланте.

У Чешкој је Бохемиа Енергy најавила веће цијене и понудила клијентима пријелаз на високе велепродајне цијене. "Сви наши купци имат ће избор било испоруке по промјењивој велепродајној цијени или по фиксној цијени, која ће, међутим, бити знатно већа од оне на коју смо досад били навикли", рекао је Либор Холуб, директор компаније, крајем септембра.

У исто вријеме, Холуб је чешким купцима рекао да ако данас утврде тренутну цијену за сљедеће три године, могу бити сигурни да ће висока цијена остати. Према његовим ријечима, када велепродајна цијена падне, добављачи неће бити јефтинији јер ће се бојати да би се поскупљење могло поновити.

"У тако нестабилном окружењу, најбоље рјешење је снабдијевање по краткорочним велепродајним цијенама, иако су те цијене тренутно високе.", Рекао је Холуб.

Напротив, Регулаторни уред за енергију (РУЕ) више пута упозорава на велепродајне цијене. Такве понуде могу бити опасне у вријеме када цијене дионица расту, што се тренутно дешава, упозорили су

"Примјер негативног примјера су потешкоће шпанских потрошача, гдје су слични уговори били врло распрострањени.", Истиче Уред.

РУЕ је прошлог четвртка издао саопштење у којем се објашњава како снабдијевање потрошача електричном енергијом функционише непосредно након банкрота њиховог снабдјевача енергијом.

"Ако ваш снабдјевач енергијом ефективно престане са радом због немогућности да финансијски осигура снабдијевање својих купаца, на његово мјесто долази снабдјевач у крајњој нужди. Он је дужан одмах вас обавијестити о почетку испоруке електричне енергије и плина, цијенама и условима снабдијевања, ", саопштено је из уреда.

Међутим, велики купци чија је потрошња плина у посљедњих 12 мјесеци премашила 630 МWх морају сами набавити новог снабдјевача .

Нови уговор с било којим добављачем тада се мора закључити у року од шест мјесеци. Свака потрошња електричне енергије или плина сматра се неоправданом након овог периода и постоји ризик не само прекида снабдијевања енергијом, већ и извршења накнаде за штету и могуће демонтаже мјерача електричне енергије или мјерача плина, упозорава РУЕ.

Међутим, неуспјех добављача енергије повезан је с пресељењем великог броја купаца, а тиме и загушењем на тржишту. Неки добављачи енергије чак су престали примати купце од конкуренције због снажног пораста, док су други значајно повећали своју понуду за њих.

Према агенцији ЧТК, на примјер, МНД је у четвртак привремено престао примати клијенте, према подацима компаније, циљ је осигурати дугорочно одрживе и стабилне услове за све постојеће и нове купце.

Највеће компаније на тржишту, попут ЧЕЗ -а или Пражскá енергетике (ПРЕ), настављају примати купце, али цијене које се нуде за нове кандидате су веће него за садашње клијенте.

Због скупог тржишта електричне енергије и плина, компанија 123ушетřи.цз недавно је затворена. Није могла извршити испоруке од краја септембра. Лумиус из Свиаднова код Фрýдек-Мíстека такођер је почетком октобра на web страници објавио да мора наставити с "реструктурирањем портфеља и реорганизацијом својих активности".


 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.