Први камиони с пилетином наредних дана крећу ка ЕУ

Први камиони са пилетином из Босне и Херцеговине пут Европске уније требало би да крену у наредних петнаестак дана.

BUKA portal / 14. август 2019

 

Иако је почетком године БиХ стављена на листу земаља којима је дозвољен извоз пилећег меса у ЕУ, а домаћим фирмама је то званично одобрено половином маја,  извоза још није било због дугог проналаска купаца на овом захтјевном тржишту.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, истакао је да је извоз пилећег меса тренутно у рукама домаћих компанија које су добиле дозволу за извоз.

"Министарство и Канцеларија за ветеринарство БиХ су завршили све процедуре и отворили тржиште ЕУ, те за извоз нема више никаквих препрека, а пронаћи купце у Европи је постепен и дуг процес", нагласио је Шаровић.

Един Јабанджић, предсједник Координационог одбора перадара, живинара БиХ и извршни директор компаније "Мади" из Тешња, каже да се полазак првих камиона из ове компаније очекују ових дана.

"'Мади' би у наредних петнаестак дана требало да крене са првим камионима према Хрватској и Шведској. Треба бити реалан и рећи да нас нико у Европи не очекује раширених руку. Овдје првенствено треба очекивати позитивну реакцију наших људи који су се раселили на Запад из БиХ, али и са цијелог Балкана. Они желе да купују домаће производе, а тиме се отвара простор да својим квалитетом придобијемо и остале купце на тржишту ЕУ, које је уистину озбиљно и огромно", рекао је Јабанджић.

Он каже да је сама чињеница да се може учествовати на тржишту од 500 милиона људи довољан мотив да се фирме из БиХ боре за то тржиште. 

"Конкуренција је велика, посебно у односу на земље ЕУ, јер Унија издваја огромна средства за стимулисање, односно даје велике субвенције за пољопривредну производњу", појаснио је Јабанджић.

Предраг Миличић, директор "Агрекса" из Доњих Жабара, предсједник Пословне заједнице живинара РС и замјеник предсједавајућег Координационог тијела за живинарство и перадарство БиХ, каже да још нема податке да су домаће фирме кренуле са извозом пилетине.

"Све процедуре су завршене. Сад су на потезу домаће компаније да покрену конкретне послове са партнерима из земља ЕУ, али вјероватно због тржишних услова, цјеновних или нечег трећег, засад немам информацију да је нека наша фирма кренула са извозом", каже Миличић.

Фирма на чијем челу се налази бави се производњом конзумних јаја, за чији се извоз у ЕУ до краја године такође очекује зелено свјетло. Прије неколико мјесеци одобрен је извоз јаја за индустријску прераду, али ни то још није кренуло, јер нису завршене све потребне процедуре.

Миличић каже да ће, након што одлука о одобрењу извоза јаја за прераду из БиХ буде објављена на сајту Европске комисије, Канцеларија за ветеринарство БиХ појединачно издавати одобрења домаћим фирмама које имају све прописане услове да би се могле наћи на тржишту ЕУ.

Вјекослав Вуковић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, подсјетио је да је БиХ 2012. године била један од главних добављача перадарских производа за хрватско перадарско тржиште, а вриједност извоза је износила 14 милиона КМ годишње уз снажан тржишни удио од 85 одсто укупног увоза у Хрватску у категорији свјежег пилећег меса.

Међутим, када је Хрватска ушла у ЕУ, извоз је заустављен, а тржиште је преплављено производима из других европских земаља.

"Перадарство у БиХ, према подацима ОЕЦД-а, има потенцијал и велику шансу да у оквиру цјелокупне пољопривредне производње постане највећи сектор за производњу меса до 2020. уз годишњи пораст од 2,3 одсто", каже Вуковић.

Независне


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.