Пси полицајци ''утјерују'' страх криминалцима: Не плаше се метака, а дрогу од њих не можете сакрити

Службени пси постали су незамјењиви у свакодневном раду полицијских агенција.

BUKA portal / 12. август 2019

У БиХ има више од стотину паса полицајаца који раде на изузетно захтјевним и опасним задацима, а само у МУП-у КС их је близу 30.

Према ријечима Елвира Велића, инструктора паса и водича те службеника МУП-а КС, ријеч је о белгијским и њемачким овчарима те ротвајлерима. Белгијски овчари су уско специјализовани пси који раде високоризична хапшења, проналазак дроге и експлозива те припадају јединици за специјалистичку подршку, а њемачки овчари и ротвајлери раде на осигурању објеката и јавних скупова и припадају јединици за подршку.

"Купујемо псе старе годину-двије и 95 посто су мужјаци. Они морају задовољити наше потребе и провјере. Да би један пас постао полицијски пролази ригорозно тестирање. Не смије се плашити људи, разних објеката, саобраћаја, јаких звукова попут пуцања петарди и сл. Јер ако се пас боји звука петарди, онда га не можемо користити на стадиону или осигурању јавних скупова. Ако радимо високоризична хапшења, уђемо унутра и дође до пуцњаве, а он се уплаши, онда су и наши животи угрожени и ми морамо чувати и њега и нас", казао нам је Велић.
 

Foto: D. S./Klix.ba

Фото: Д. С./Клиx.баКада узимају пса, с власником потписују уговор од 30 дана у оквиру којег се пас тестира у реалним условима и пролази љекарски преглед. Пас којег узимају мора бити микрочипован и имати свој исправан родовник. Након шест мјесеци почињу озбиљнији тренинзи, а пас је на терену након годину обуке. 

"Они раде до 10-11 година старости и онда га водич који је радио с њим води својој кући. Уколико то није могуће, поклањамо га некој организацији, а ако није подобан за породицу, онда остаје овдје до краја живота и има исти третман као и сви пси који раде. Псе не успављујемо осим ако ветеринар не донесе такву одлуку због неких тешких болести", казао је.
 

Foto: D. S./Klix.ba

Фото: Д. С./Клиx.баКолики је значај паса у служби говори податак да један пас на осигурању јавних скупова може замијенити 10 полицајаца. Велић сматра како ниједна служба на свијету не може радити без пса јер је он од непроцјењиве важности.

"Када је ријеч о високоризичним хапшењима, ниједан човјек не може бити толико спретан и утјецати на психу оног човјека који се налази прекопута њега као пас. Постоји исконски страх од паса и повреде које они нанесу могу бити веома тешке. Његова сврха није само репресивна мјера, већ и да уради озбиљан посао. У потрази за дрогом и експлозивом они су незамјењиви. Не постоји ниједан уређај на свијету који може тако да ради. У Јапану и САД-у су покушали направити роботе те истренирати свиње, али нису успјели замијенити пса", нагласио је.
 

Foto: D. S./Klix.ba

 

Фото: Д. С./Клиx.баА сваки водич МУП-а КС има једног или два своја пса о којима брине и које обучава. Изузетно су везани за њих и овај посао, наглашава Велић, то не може радити неко ко не воли псе. И данас у причама спомињу псе који су радили код њих прије 20 година. Када угину, буде им врло тешко.

"Пси нам значе живот", кратко је рекао присјећајући се свих паса које је обучавао током 27 година рада на овој позицији.
 

Foto: D. S./Klix.ba

Фото: Д. С./Клиx.баКолико су стручни говори и податак да је један од њихових паса у једном од путничких возила пронашао осам сјеменки марихуане. Да би дошли до њих раставили су цијело возило, али он их је нањушио.

"Пас је и велика уштеда времена, јер он преглед уради за неколико минута са сигурношћу од 90 посто и више, а нама су потребни сати", рекао је.
 

Foto: D. S./Klix.ba

Фото: Д. С./Клиx.баУ "псећој патроли" имају и паса с врло квалитетним педигреом. Један од њих је Еде Аирпорт Ханновер који је увезен из Њемачке. Његов дјед је Клемм вом Ротен Фалкен - најуспјешнији белгијски овчар свих времена с двоструком титулом свјетског првака. Занимљиво је да Еде како стари све више личи на свог дједа. Длака му је осиједила на истим мјестима као код дједа, а и исто ухо му се спустило.

"Први радни пас је потекао из Њемачке 1902. године. Полицајац је имао нјемачку догу и морао је отићи у један опаснији дио града те ју је одлучио повести са собом. Видјело се да се људи боје и тако је почела прича о употреби службених паса", казао је.
 

Foto: D. S./Klix.ba

Фото: Д. С./Клиx.баПред сарајевским псима полицајцима ријетко који починитељ кривичних дјела не поклекне. У већини случајева признају гдје крију одређене предмете или материје, бацају оружје и предају се. Врло су спретни и до сада нису изгубили ниједног на терену, а надају се да неће ни убудуће.
 

Foto: D. S./Klix.ba

Фото: Д. С./Клиx.баЗанимљиво је да наредбе примају на језицима земаља из којих долазе па током вјежби можете чути и њемачки и турски језик.

Раније смо писали о службеним псима Федералне управе полиције којих има шест и дио су Специјалне полицијске јединице. Сви су пасмине белгијски овчар - малиноа. Њихова основна обука траје три мјесеца, а постају дио јединице након што напуне 12 мјесеци. За ФУП раде шестогодошњи Маx, Зомби (женка) и Лорд те петогодишњаци Кан, Рон и Ринго.

Гранична полиција БиХ има 29 паса који служе за детекцију наркотика, експлозива и за праћење људског трага, а међу њима је и службени пас Маверицк који открива новчанице.

Преузето са клиx.ба


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.