Психолог Дунар: „Жене би требале изаћи и дружити се бар два пута седмично“

За жене је веома важно да се друже. Истина је да су времена таква да је тешко пронаћи правог пријатеља али пожељно је пронаћи пријатеља са којим вам је лепо проводити време.

BUKA portal / 31. мај 2019

Уколико се не виђате често са другарицама, променићете мишљење кад прочитате резултате новог истраживања које показује како дружење утиче на здравље жена. Робин Дунар, психолог и аутор истраживања, открио је да је здравствено стање жене много боље када се дружи са пријатељицама.

И то бар два пута у седам дана и притом попије пиво или трачари. Дунар тврди да такве ствари подстичу жене на социјализацију, дружење уз пиће и смех и да то има бројне здравствене предности као што су: бржи опоравак од болести, јачи имунолошки систем, смањење анксиозности, између осталог.

Научници су у овом истраживању дошли до податка да само две од пет жена једном недељно излазе са другарицама на вечеру, али пуно ређе када имају породицу. Још се показало да је код жена најбољи начин комуницирања док се шале, смеју и препричавају смешне ситуације.

Али да је исто толико важно колико се другарица налази у тој групи. Доказано је да има мање смеха у мањим групама, и да је вероватнији у већој групи, па се препоручује да се жене састају са највише три другарице. „Жене можда чак и више од мушкараца морају да одржавају пријатељске везе.

То повећава ниво серотонина и окситоцина“, сматра психолог Алиса Руби Баш, а њену тезу потврђује и ново истраживање. „Одржавање тих веза постаје још важније како старимо. Постајемо запосленији, имамо све већу одговорност, а пријатељи су нам потребни да не будемо усамљени“.

Извор: www.инфпулт.инфо


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.