ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: Психолози дају свој допринос. Активан бесплатан број за психолошку помоћ

Психолог Ирена Ђумић Јурић-Маријановић, испред друштва психолога РС за БУКУ говори о кризној ситуацији у којој се налазимо, одговара како да се носимо са притиском којем смо изложени под пријетњом коронавируса.

Maja Isović Dobrijević / 14. март 2020

Foto: Privatna arhiva

 

Друштво психолога РС је, на позив Министарства здравља и социјалне заштите, у сврху подршке људима у превазилажењу ове кризе, формирало стручни тим психолога-психотерапеута који ће телефонским путем пружити помоћ свима који имају проблема са превазилажењем ове кризе. Бесплатна линија Плавог телефона је отворена од данас, у термину од 9 до 17, за све заинтересоване грађане, а број је 080 05 0305.

Линија Плавог телефона отворена испред Друштва психолога РС отворена је у партнерству са Удружењем Нова генерација

Ирена, налазимо се у ванредној ситуацији, многи људи су у паници, питају се шта да раде. Које су препоруке психолога за понашање у оваквим ситуацијама?

Прије свега важно је да се понашамо одговорно према себи, као и према другима. То значи да се придржавамо упута званичних институција везано за превенцију корона вируса. Самим тим преузимамо активну улогу и одговорност у односу на ситуацију.

Паника никоме не користи. Такође, ако смо ми у паници, преносимо је на друге око нас, дјецу, родитеље, пријатеље, колеге, итд. Објективна ситуација није за панику. Треба се добро информисати, прикупити релевантне чињенице од релевантних извора и држати се тога. Стално трагање за новим случајевима обољелих, медијским натписима, окруженост људима који на свој начин интерпретирају ситуацију може само повећати наш страх и довести до паничарења. Дакле, корисно је укључити здрав разум, конкретне чињенице и критичко мишљење према информацијама које добијамо. Сваки дан чујем од људи преношење информација од других, које нису провјерили. На примјер јуче ми каже једна жена како је чула од неке докторице да до прекјуче није била у страху, али да је сад баш озбиљно. Ја је питам да ли ју је питала зашто. Није. Дакле, информације треба пропитивати, а не све узети “здраво за готово”. Кад год је кризна ситуација, наше емоције су интензивне, али ако се препустимо само њима, а искључимо рационално размишљање то није добро за нас.

Сви знамо да паника није добра, али… Како утицати на њу, како је смањити, превладати?

У овој ситуацији адекватно осјећање би био неки нормалан страх и забринутост, јер реално постоји опасност од ширења вируса, што угрожава наше осјећање сигурности. Поред поштовања препоручених превентивних понашања, адекватног информисања и рациононалног размишљања, битно је да се не фокусирамо само на вирус и информације о њему. Треба избјегавати претјерану изложеност овим садржајима и своје вријеме расподјелити на друге ствари у животу. Посао, породицу, хобије, дружење, и све што иначе чини наш живот. У кризама је битна стабилизација, јер нас преплави осјећање да смо беспомоћни и да ствари нису под нашом контролом. Због тога требамо искористити своје капацитете за оно што нас иначе одржава у равнотежи, што имамо под контролом, наше редовне активности, гдје се осјећамо сигурно и компетентно. Уколико неко не може држати панику под контролом и стално га преплављује, препорука је да се јави за стручну психолошку помоћ. Друштво психолога РС је, на позив Министарства здравља и социјалне заштите, у сврху подршке људима у превазилажењу ове кризе, формирало стручни тим психолога-психотерапеута који ће телефонским путем пружити помоћ свима који имају проблема са превазилажењем ове кризе. Бесплатна линија Плавог телефона је отворена од данас, у термину од 9 до 17, за све заинтересоване грађане, а број је 080 05 0305.

Како одржати живот колико толико нормалним у ненормалним околностима?

Па рјешење је у самом питању. Требамо бити свјесни тога да су ненормалне околности и не поредити стално живот са оним како га иначе живимо. Уз све рестрикције и страх, наравно да ово може бити изазовно. Треба се фокусирати на оно што можемо да радимо уз смањено кретање и социјалне контакте. За неке људе са којима сам причала ово ће бити период у којем ће позавршавати нешто што уз редовне обавезе нису стизали, на примјер завршити неке извјештаје, радове, спремање куће и слично. Можемо искористити вријеме за неке нове активности са породицом, читање, гледање филмова и серија које не стижемо погледати, а можда нас и саме изненади наша креативност. Неки ће се једноставно одморити. Треба имати на уму да ће се тај период завршити.

Препоручује се да људи смање социјални контакт, како се понашати у тим околностима?

Ово је свакако важна препорука којом се смањује ризик од преношења вируса. Наравно, смањење социјалних контаката на нас утиче, јер смо друштвена бића и односи са људима су нешто што нас највише оплемењава, весели и испуњава. Нико не препоручује изолацију, и даље се требамо дружити и виђати са битним људима, само то ће можда сада бити на другачији начин, у кућној атмосфери и без групних окупљања. Такође, колико год нам били драги, треба избјегавати физички додир, грљење, руковање и слично. Оно што је важно за људе који су у изолацији је да не губе контакт, макар преко друштвених мрежа и телефона са својом мрежом људи, јер изолација може довести до депресије. Јако важно је напоменути да и сви други, који нису у изолацији мисле и брину о онима који јесу, да их контактирају и на сваки начин покушају да им олакшају овај период. Њима треба наша помоћ, никако избјегавање, стигматизирање или ругање.

Шта бисте препоручи на крају да људи оптимистичније приме новонасталу ситуацију?

Ја бих се опет вратила на чињенице. Стање у РС није алармантно, број заражених је мали, сви су изван животне опасности, они у ризику су изоловани. Институције су одмах одреаговале, преузеле одговарајуће мјере. Мјере које имамо су превентивне, значи, у фази смо спречавања ширења вируса. Мене ово све охрабрује, као и примјер Кине, гдје вирус јењава, да је уз добру организацију, одговорност државе и појединаца и предузимање адекватних мјера од стране одговарајућих струка, могуће позитивно превазићи ову кризу.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.