Птицама на Новом Зеланду требало би 50 милиона година да се опораве од људи

Откако су прије 700 година стигли на Нови Зеланд, људи су у толикој мјери уништили тамошњи птичји свијет да би му за опоравак требало 50 милијуна година, објавили су знанственици у часопису Цуррент Биологy.

BUKA portal / 12. август 2019

 

Регенерација тако разноликог птичјег свијета какав је био на Новоме Зеланду трајала би много дуже него што човјечанство постоји, истичу аутори. 

Изумрло више од 70 врста птица

Више од 70 врста птица изумрло је у раздобљу од доласка људи на Нови Зеланд. Још 30 врста на рубу је опстанка иако су појачане мјере и напори којима их се настоји сачувати. 

Међу врстама којима пријети изумирање је и какапо, велики ноћни мирољубиви папагај.

Једина свјетска врста папагаја која не може летјети доспјела је на руб опстанка јер је угрожавају животиње које су стигле с људима, попут штакора, куна и мачака.

Какапо, који се гнијезди на тлу, еволуцијски нема никакву обрамбену стратегију од тих животиња. 

"Ако изумру и те критично угрожене врсте, опоравак би трајао још 10 милијуна година", написали су знанственици који су до својих закључака стигли проучавајући фосиле и користећи се рачуналним симулацијама за израчун резултата. 

Нови Зеланд је због своје географске изолираности дом птичјем свијету каквог нема нигдје другдје. У то је укључен и новозеландски национални симбол - киви, птица која не лети. 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.