Пунољетство као свадба: Зашто је прослава 18. рођендана постала статусни симбол

Скоројевићки менталитет и гламур у лошој интерпретацији могу да изгледају претерано и пренатрпано, што је особина кича.

BUKA portal / 21. мај 2019

Осамнаести и, у последње време, први рођендан морају да се прославе „за све паре”, по цени  између двеста и две хиљаде евра, па и више, ако неко жели и има, а сви остали, други, седми или петнаести – могу и скромније. А то значи као некада: у оближњем кафићу, уз пиће, музику, сендвиче и торту, без велике помпе, с фамилијом, пријатељима, а код куће ручак за ужу породицу…

Социолози подсећају да је савремено доба донело прегршт нових трендова и феномена, пише Политика. Прославе дечјих рођендана представљају једну од типичних појава те врсте, на које су печат ставиле системске и друштвене промене којих смо сведоци, каже за Политику Жељко Сандић, социолог, и истиче да су рођенданска славља постала, пре свега, ствар престижа, која у великој мери служе за показивање статусних симбола. Скоројевићки менталитет и гламур у лошој интерпретацији могу да изгледају претерано и пренатрпано, што је особина кича.

Такве рођендане организују родитељи уз велику помпу, посебно за младиће откако нема испраћаја у војску, и онда су то догађаји о којима данима мора да се прича, а слике каче на друштвене мреже, с тим да се увек прибојавају „да се не обрукају јер када су ’они тамо’ славили у ресторану, било је то уз ватромет, живу музику и силне званице”.

И после свега, када се угасе светла и бучна музика – задовољни буду слављеници, а још више угоститељи и исплаћени организатори славља, посебно ако им се појаве они који су спремни да потроше неколико хиљада евра за једну „луду” ноћ у којој забава може да подсети на праву свадбу. Мада не пролазе лоше ни власници играоница, где у просеку за 200 или 300 евра може да се обележи дан када је рођена мала принцеза или принц.

Игор Перуничић, који се бави организацијом оваквих свечаних прилика, објашњава да се за млађе најчешће изнајмљују играонице, али је могуће лети организовати и забаву на базену, у куглани или, на пример, у дворани за пејнтбол. Веома су тражени и такозвани тематски рођендани, па је, у зависности од жељене тематике, могуће ангажовати кетеринг, декорацију, као и неизоставног аниматора, мада буде и посебних захтева за цветном декорацијом или чоколадном фонтаном. Цене закупа ресторана варирају од града до града, од југа до севера Србије, па износе између 17 и 30 евра по особи – покушава наш саговорник да срачуна колико би гала прослава могла да кошта.

Има оних којима је музика најважнија, па траже да им свира неки бенд, што домаћина најчешће кошта између 300 и 900 евра. Уколико, међутим, пожели да ангажује познатог музичара, цена се у просеку повећава на 3.000 евра.

Верица Капетановић, такође организаторка прослава, на основу свог искуства тврди да на десет „обичних” дечјих рођендана дође један свадбарског типа, који кошта неколико хиљада евра.

“Иако су први и осамнаести рођендани најпомпезнији, помодарство је захватило и прославе свих осталих рођендана. Уз неизоставну играоницу, од 5.000 динара у унутрашњости до 25.000 у Београду, сада се плаћају и слатки столови (6.000 – 15.000), торте с ликовима из цртаћа (3.500 – 12.000 динара), аниматори који гутају ватру или ходају на штулама (12.000 динара), чији су термини распродати три месеца унапред. Често мајка и ћерка наручују исту хаљину (око 2.500 по хаљини) или одела за очеве и синове. Вратимо ли се на европску валуту за једну просечну рођенданску забаву у Београду требало би издвојити између 500 и 800 евра, у Новом Саду и Нишу по 350 до 600 евра”, сабира Капетановићева. Како се иде ка северу Србије, више је славља „за све паре”, на југу су финансијери често наши гастарбајтери.

“Живимо у времену материјализма и велику важност има количина новца која се троши на целокупну прославу, што само по себи доприноси стварању угледа и стицању друштвеног статуса”, истиче антрополог Богдан Лекић.

“Не треба претеривати и по сваку цену пратити моду. Није потребно потрошити читаво богатство да би се обележио рођендан и приредила незаборавна забава, нити обраћати толико пажње на туђе реакције.”


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.