“ПУТ КА ЕВРОПИ ЈЕ НЕУПИТАН” Додик тврди да су СНСД, ХДЗ и СДА сагласне да буде УКИНУТ ОХР

Додик је дао подршку Споразуму и истакао да није било лако договарати и преговарати.

srna / 05. август 2019

 

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су потписнице данашњег Споразума о формирању Савјета министара, сагласне да буде укинут ОХР јер се не може очекивати да се иде у европске интеграције, а да се задржи ОХР у капацитету и позицији коју има.

Након што је данас постигнут споразум СНСД, ХДЗ и СДА да за 30 дана буде формиран Савјет министара, Додик, који је и лидер СНСД, рекао је да би низ пројеката требало да буде деблокирано, међу којима су најважније европске интеграције.

– Пут ка европским интеграцијама није упитан. Ми са новим Савјетом министара добијамо нову динамику којом ћемо код земаља чланица ЕУ у наредном времену обезбјеђивати сагласност за то да за БиХ буде дат статус кандидата – рекао је Додик на конференцији за новинаре у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Додик је истакао да је за Републику Српску кључно питање формирање Савјета министара чиме би се “откочиле” све процедуре заустављених важних инфраструктурних пројеката који су дефинисани у Влади Републике Српске и упућени у процедуру.

Према његовим ријечима, СНСД је водио рачуна о томе да се очува базична уставна позиција Републике Српске и да се очува конститутивност народа, те да ће се приликом израде новог Изборног закона водити рачуна о конститутивности народа и грађана.

– Уставна концепција и уставни концепт говори о томе да су то конститутивни народи и да је та одлука везана и за све друге релевантне законе – навео је он.

Додик је дао подршку Споразуму и истакао да није било лако договарати и преговарати.

Он је изразио очекивање да ће нови Савјет министара убрзано радити на усвајању новог социјално-економског програма, сходно надлежностима различитих нивоа власти у БиХ, додајући да се из оквира надлежности тих власти види шта ко треба да чини како би се побољшали услови за економски раст и развој.

– Имамо доста застоја и неименовање Савјета министара битно је утицало на то да се биљежи пад домаћег производа у БиХ и пад индустријске производње, али и тренд у Европи битно се могао предуприједити да смо имали изабран Савјет министара – појаснио је Додик.

Он је рекао да је учињено све да се сачува уставна позиција Републике Српске и да избор новог Савјета министара буде на бази изборне воље која је показана у Републици Српској.

 

Додик је додао да очекује да ће неки из Републике Српске, сходно свом опозиционом дјеловању, покушати да то интерпретирају на другачији начин, због чега је и писани текст споразум доставио медијима.

 

– Што се тиче јавности у БиХ, дио уложених напора искључиво смо чинили на бази потребе да се афирмише Устав који подразумијева чињеницу да је БиХ састављена из два ентитета и три конститутивна народа и то се види у дијелу споразума који говори о европским и другим интеграцијама гдје ће се примјењивати механизам координације који неки у БиХ покушавају да на неки начин омаловаже или да га не примјењују – указао је Додик.

Према његовим ријечима, за читаву БиХ је важно да је овим споразумом створена прилика да се формира Савјет министара и да се ради на европским интеграцијама и даљој регионалној сарадњи.

Додик је рекао да очекује подршку јавности у Републици Српској и на нивоу БиХ да што прије дође до спровођења Споразума и то у року од 30 дана.

– Ако не буде имплементације то значи да је БиХ у дубокој уставној кризи и да ће доћи у питање њен суверенитет, али и да се могу очекивати различите политичке акције на различитим нивоима у једној дестабилизирајућој позицији – упозорио је он.

Додик је поручио да ће СНСД блокирати рад свих институција, уколико овај споразум не буде спроведен у року од 30 дана.

Он је позвао све институције у БиХ које имају међународни карактер да подрже Споразум, као и европске званичнике. – Волио бих да на дан формирања новог Савјета министара буду присутни високи званичници ЕУ, како и постоје неке назнаке – истакао је Додик.

Он је рекао и да је потврђена подјела ресора која подразумијева да предсједавајући Савјета министара буде из СНСД, а то је Зоран Тегелтија, те да СНСД припадају министарства за комуникације и транспорт, за спољну трговину и економске односе, те за људска права и изгбјеглице на чијем ће челу бити министар из реда осталих из Републике Српске.

Према његовим ријечима, ХДЗ припада Министарство финансија и трезора, Министарство правде и Министарство цивилних послова.

СДА, односно бошњачка компонента, добила је Министарство безбједности, Министарство спољних послова и Министарство одбране.

Коментаришући чињеницу да предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић од сутра обавља и извршну и законодавну власт, Додик је оцијенио да то није добра пракса, али да ће, захваљујући данашњем Споразуму, ова дилема бити ријешена врло скоро.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.