Пут примитивизма

Замислите да новинари извјештај са Народне скупштине Републике Српске почну: „У пуној сали криминалаца, глупача, педера и дрогераша, јуче се расправљао о менталном здрављу“.

Tanja Vukomanović / 07. новембар 2019

 

Замислите да у тексту пишемо како необразовани причају о образовању, папци о поштењу, лопови о закону, и све то користећи њихов улични језик.
Шта би било да пишемо како се народ стиди будала за које је гласао, како том истом народу неписмени идиоти усвајају законе и одлучују о њиховој будућности?

Замислите да у тексту или ТВ прилогу говоримо како су се будале у НСРС поново свађале и причале о глупостима које немају везе са дневним редом, да су кретени викали и добацивали, а да они који воде Скупштину подржавају те идиоте, јер да не подржавају прекинули би низ увреда и једним притиском искључили микрофон.

Шта бисте рекли на наслов „Идиоти и данас засједају“?

Замислите да новинар посланику, који похвали рад министарке и нови закон, постави питање „Јесте ли заљубљени у њу?“, а сутрадан стави наслов „Посланици хвале закон јер су заљубљени у министарку“.
Управо би се на то свело новинарство да говоримо њиховим рјечником. Шта би посланици, али и грађани, мислили о нама? Да смо неписмене будале које пишу глупости? Да, исто оно што сада многи мисле о посланицима. Част изузецима, али и ћутање је саучесништво.

Наравно да су за нас, као и за све грађане, они народни посланици, којима се сви обраћамо са поштовањем, јер је то наш посао и јер знамо да вулгарном и уличном говору није мјесто нигдје, а понајмање у једном парламенту.

Није то тешко, кад знаш шта је поштовање и одговорност, када знаш да ти је то посао, и на крају, када знаш да би те то коштало радног мјеста, можда и каријере. Управо у томе и јесте разлика; њих не кошта ништа, није их брига ни што их грађани гледају, па слободно могу рећи да се народни посланици дијеле на оне који вријеђају, оне који ћуте на те увреде и оне који сједе насупрот њих и дозвољавају да све увреде прођу без казне.

Поред свега, има и оних који се диве увредама, пошалицама и домишљатим ДА/НЕ питањима.

Кад смо код питања на која морате одговорити са ДА или НЕ, имам и ја једно за посланике. Да ли знате да се народ стиди што је гласао за вас?

 

Српскаинфо.цом

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.