РАДИЈСКА ЕМИСИЈА БУКЕ: Цртање мете на чело Тањи Топић

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик бањалучку политичку аналитичарку Тању Топић назвао је агентом њемачког БНД-а и квислингом уз обиље увреда које јој је упутио.

BUKA / 26. мај 2021

Foto: BUKA

 

Поред тога, вријеђао је и њену породицу, а уз то јој и угрозио сигурност пријетњама које је изнио.

Ова изјава само је још једна у низу многобројних Додикових оптужби на рачун сваког ко мисли другачије од њега. У одбрану Тање Топић стало је много особа из јавног живота.

Подсјетимо да је Додик рекао да познаје Топић јер је из његовог краја, да јој је помогао да се запосли ту гдје ради, али да нико није рачунао да ће постати сервилна само тим причама и странцима који овдје долазе.

Ове увреде и пријетње долазе од човјека који се налази на врху извршне власти у БиХ, те је стога свака пријетња упућена са те стране у ствари и проскриптивно директно цртање мете на чело Тањи Топић.

Срамотне и опасне изјаве од стране човјека који се налази на тако високој позицији и некритичко преношење тих изјава од стране медија под контролом једне партије су још један у низу доказа вишегодишњег наметања једноумља и репресије у БиХ, од стране људи који су заробили институције.

У допису невладиних органиyација јавности стоји да је спомињање и вријеђање Тањине породице и покушај њихове дискредитације са лажним оптужбама и констатацијама су, нажалост, прилог у историји бешчашћа које се намеће из највиших државних органа. Тања Топић је нападнута и проглашена „страним плаћеником” и „агентом” зато што говори о криминалу, корупцији, закулисним радњама, кршењу права, политичкој некултури и многим другим друштвеним појавама које стварају домаћи политичари.

"У земљама у којима не постоји истинска слобода изражавања, односно у аутократским системима, људи се боје рећи оно што мисле, јер су оковани константним страхом за свој живот. Слободоумни појединци се стављају на листе за одстрел, док је држава главни иницијатор и егзекутор напада на интегритет појединаца. У овом случају Милорад Додик представља државу и својим изјавама директно етикетира и позива на нападање особе која му није по вољи" саопштило је једанаест невладиних организација.

Тања Топић је научна сарадница и водитељица канцеларије њемачке Фондације Фриедрицх Еберт у Бањалуци. Политичка је аналитичарка и чест је саговорник бројних медија у земљи и региону на тему актуелних збивања.

 

Аутор текста : Маја Исовић Добријевић
Емисију уредио и водио : Елвир Падаловић

 


Бука препорука

Кампања против говора мржње

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.