РАДИЈСКА ЕМИСИЈА БУКЕ: Новинарски посао у атмосфери у којој се новинари нападају и премлаћују металним шипкама

„Створена је атмосфера у којој се нападају новинари, означени од власти као непријатељи, и премлаћују металним шипкама”

BUKA / 22. мај 2021

Foto: BUKA

Напади на новинаре и медијске куће нису ријеткост у Босни и Херцеговини. Према статистици коју води Сафејоурналистс, регионална платформа за заговарање медијских слобода и сигурности новинара, од 2010. године је забиљежено 188 вербалних и физичких напада на све врсте медијских радника, при чему се са сигурношћу може рећи да их је било и више, само нису пријављени. Ово наводи Борис Лалић у свом тексту на порталу Медиацентра.

Како се наводи, посебно забрињава што су скоро трећину тих напада подузели политичари и остали високи функционери државних институција. Такво понашање, осим што је изразито некултурно и као такво неприлично представницима власти, индикативно је и у погледу недозвољених активности, али полиција и судство обично тим предметима приступа крајње непрофесионално, рекло би се без жеље да се случајеви ријеше, тако да је најчешћи епилог тај да за нападе на новинаре нема одговорних лица, наводи Лолић. Нема сумње да то бахато, а некажњено понашање званичника утиче и на грађане, који у њима, без обзира какви су, виде узорите људе, па се тако лакше одваже и сами напасти новинаре.

Портал БУКА пријавио је Министарству унутрашњих послова крајем 2019. године отворену пријетњу смрћу, која је стигла путем друштвених мрежа, али до дан данас нисмо добили никакву информацију у вези са овим случајем.

На новинара БН телевизије и портала Герила.инфо Владимира Ковачевића покушано је убиство. Ковачевић је претучен док се враћао са посла. Недуго послије тога, половином септембра 2018. године, полиција је ухапсила једног од нападача, боксера Марка Чолића. Други нападач, Недељко Дукић, предао се полицији у новембру 2019, након више од годину дана бјекства.

Чолић је у марту 2020.године правоснажно осуђен у Врховном суду Републике Српске на пет година година затвора због покушаја убиства Владимира Ковачевића. У првостепеном поступку Чолић је био осуђен на четири године, али му је Врховни суд повећао казну. Недељко Дукић је у новембру 2020. године осуђен на четири године затвора.

Ковачевић истиче како му је драго да је суђење завршено али је више пута наглашавао да се мора сазнати ко стоји иза напада на њега.

Њега је у болници након покушаја убиства посјетио и Милорад Додик, али се Ковачевић одбио с њим фотографисати те му је поручио да и он сноси одговорност за створену атмосферу.

„Створена је атмосфера у којој се нападају новинари, означени од власти као непријатељи, и премлаћују металним шипкама”

Овакав јасан став произилази из чињенице да се таргетирањем медија, новинара и осталих јавних личности креира непријатељско окружење које у крајњим случајевима доводи до пријетњи смрћу и физичким нападима.

О нападима на новинаре говоре колеге: Владимир Ковачевић, Алмедин Шишић, Бранкица Смиљанић, Бојан Тргић, Слађан Томић и Амина Чорбо Зећо

Послушајте најновију радијску емисију БУКЕ у у оквиру кампање против говора мржње коју реализује портал БУКА

 

Аутор и уредник емисије: Елвир Падаловић


Бука препорука

Кампања против говора мржње

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.