Радинковић: Критика ћутања немачке политике

Филозоф Жељко Радинковиц́ са Института за филозофију и друштвену теорију у Београду брани се од уплитања владе у рад института отвореним писмом. Та установа ће постати огранак владајуће странке, критикује он.

BUKA portal / 20. мај 2020

Foto: BUKA

 

Интервју Жељка Радинковића за емисију Фазит немачког државног радија

Критика ћутања немачке политике

Филозоф Жељко Радинковиц́ са Института за филозофију и друштвену теорију у Београду брани се од уплитања владе у рад института отвореним писмом. Та установа ће постати огранак владајуће странке, критикује он.

У међувремену, више од 400 колега из земље и иностранства потписало је протестно писмо против мешања у институт, каже Жељко Радинковиц́. Филозоф ради на Институту за филозофију и друштвену теорију у Београду од 2011. године.

Међу потписницима су познате личности попут Јиргена Хабермаса, Аксел Хоннета, Джудитх Батлер, Етиен Балибара, Антонија Негрија и бивши министар финансија Грчке, Јаниса Варуфакиса.

Либерално размишљање непожељно

Традиција слободног размишљања, за коју се Институт залаже, сеже до шездесетосмашког покрета у бившој Југославији, каже Жељко Радинковиц́. Јасно позиционирање Института као међународног саговорника, међутим, није остало непримећено међу националистичким снагама и владину странку на челу са председником Србије Александром Вучиц́ем.

“Ситуација није добра. Потпуно ми је несхватљиво да је један ауторитарни режим близу тога да ускоро преузме институт попут нашег “, жали се филозоф. То није успело ни Милошевиц́евом режиму ни бившем комунистичком режиму.

Немо иностранство

Он оптужује европске и немачке политичаре да “перманентно ц́уте” о дешавањима у Србији. Процес преузимања државе од стране старих националистичких снага је готово завршен. У овим околностима науци и култури се не пише добро.

“Ми ћемо као институт бити деградирани у огранак владајуц́е странке и не можемо ништа учинити по том питању.”

Хабермас је помагао још 1970-их година

Једини начин одбране је у основи међународна подршка проминентних личности. Радинковиц́ се нада да ц́е помоц́ – као у сличном случају из периода оснивања 1970-их – и сада бити успешна:

„Тада смо добили подршку групе око Јиргена Хабермаса и Ернста Блоха, који су се директно обратили тадашњој југословенској влади. Они су тако одиграли значајну улогу у стварању Центра који ће касније прерасти у наш Институт.”

деутсцхландфунккултур.де


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.