Раднице са Балкана поручиле: У Ирској нас цијене и тамо зарађујемо четири пута више

Незадовољних је на све стране, од учитеља до возача јавног пријевоза, а између њих налазе се радници у здравству.

Večernji.hr / 06. септембар 2019

foto: Marin Tironi/ Pixsell, protesti medicinskih radnika

У сриједу су у Хрватској здравствени радници одржали симболичан протест како би указали на мањак радне снаге, што њих тјера да се преселе у болницу како би покрили своје смјене и за барем још једног радника.

Ивана Нађ (40) и Николина Лиско (26) пукле су под притиском и трбухом за крухом отишле у Ирску, пише Вечерњи лист.

Ту одлуку, кажу, нису ни тренутак пожалиле.

"Из Загреба сам отишла притиснута незадовољством због примања која нису била довољна за трочлану породицу. Као самохрана мајка, ма колико год радила, била сам у дужничком ропству швицарског франка у порасту, и додатно незадовољна свеопћом атмосфером у држави, темама за које се не налази рјешење, али и менталитетом. Генерално, жељела сам својој дјеци приуштити и шире погледе на хоризонт око њих" , рекла је Ивана Нађ за 24 сата.

Прије је била главна сестра на Одјелу за хепатобилијарну хирургију и трансплантацију органа у КБЦ-у Загреб, а сада ради у Дублину гдје зарађује четири пута више и има по двије паузе када ради 12 сати.

Слична ситуација је и с Николином Лиско која је такођер у Дублину гдје, како каже, ради за 3.000 еура, док је у Хрватској радила за 400 еура.

Иако је виши стандард и скупље, али, каже, може уштедјети новац, путовати и приуштити много више.

"У нашој домовини се струка медицинске сестре ни приближно довољно не цијени. У задње вријеме се јако ружно прича о сестрама што је жалосно. Овдје, ако се догоди нека ружна ситуација с пацијентом, послодавац ти одмах пружи подршку и стане иза тебе", рекла је Николина Лиско за 24 сата.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.