Радници дали ултиматум: Забрана рада недјељом или пет пута веће дневнице

"Отворени смо за двије опције-стопостотна забрана рада недјељом или ограничавање броја радних недјеља на највише 16-17 недјеља годишње. Али у том случају рад треба бити плаћен бар 250 посто.

Tatjana Čalić / 07. децембар 2018

На нивоу Европске уније нема јединственог става о питању рада недјељом и празницима. Док Аустрија, Белгија, Француска, Њемачка, Грчка, Пољска и Норвешка забрањују рад недјељом, уз изузетак бензинских пумпи, пекара, туристичких подручја, неке земље попут Италије, Чешке, Хрватске, Србије, Црне Горе озбиљно полемишу на ову тему. У нашој земљи, могућност забране рада недјељом најављена је само у Републици Српској. Идеја је потекла од Синдиката трговине Републике Српске, са чијим смо предсједником, Гораном Савановићем, тим поводом и разговарали. Интересовало нас је, шта је до сада урађено, чију подршку су добили, те како виде будуће законско рјешење за трговце који су најмање плаћени радници у овом ентитету.  

Господине Савановићу, у септембру сте најавили да одмах након избора крећете са иницијативом која би забранила рад недјељом, осим, наравно, у дјелатностима у којима је то нужно. Шта је до сада урађено?

Кренули смо полако у ту иницијативу, анимирамо чланство, чија нам је подршка овдје кључна. Још увијек чекамо да се заврши коначно конституисање власти јер нам је неопходна подршка и одређених институција, прије свега партнере видимо у Министарству трговине и туризма, Министарству рада, Министарству породице, омладине и спорта. На чела ових институција долазе нови људи и, чим њихова имена буду позната јавности, крећемо у преговоре. Партнере ћемо тражити  и у обе хришћанске цркве, укључићемо и покрете потрошача, а тренутно тражимо и подршку од међународних фондација. Гледајући којом динамиком све то иде сада након избора, вјерујем да ће цијели децембар бити мјесец конституисања комплетне ентитетске и државне власти, јануар је у РС препун празника, тако да неке озбиљније разговоре нећемо моћи водити прије краја јануара, почетка фебруара.


Какво законско рјешење видите, да ли би то била потпуна забрана рада недјељом, дјелимична забрана ....?
Отворени смо за двије опције. Уколико не буде стопостотна забрана рада недјељом, онда ћемо тражити да се ограничи број недјеља у којима радник може да ради, на највише  16-17 недјеља годишње. Али у том случају тај рад треба бити плаћен бар 250 посто. Такав примјер имамо у Словенији. Ако у овој земљи радите 17 седмица, рад вам је плаћен 250 посто, а ако радите 18-19 седмица годишње, онда су оне плаћене 500 посто. У том правцу ћемо, вјерујем, моћи извући побједу над послодавцима. Значи, нека изаберу или ће то бити стопостотна забрана рада недјељом или ће бити дјелимичан рад недјељом, али плаћен 250 или 500 посто. То је наш циљ који желимо остварити у наредној години. 


Како је сада плаћен рад недјељом?
Никако, плаћен је као сасвим обичан радни дан, с тим да радници као слободан дан користе неки други у току седмице, али бити слободан у недјељу или сриједу једноставно није исто. Такође, напоменуо бих и да анализа, коју је радио Савез синдиката РС, показује да годишње радници у РС одраде десетине милиона прековремених сати, који им нису плаћени, а највише прековременог рада је управо у трговинама.

Да ли вам је познат став послодаваца, имају ли они разумијевања за ову иницијативу, барем неко од њих?
Ми имамо потпуно опречне ставове, они су апсолутно против тога. Њима је једини циљ да зараде паре, а све остало их не интересује, ама баш нимало. По њима је то губитак радних мјеста, губитак промета што нема никакву економску подлогу.


Да ли сте радили неку анализу која би то потврдила или, ако нисте, шта кажу искуства из земаља које већ имају нерадну недјељу?
Ту је у питању проста математика, ако данас купите два хљеба, један ћете појести данас, а сутра други. Како може једна Њемачка да ради и живи? Како може једна Аустрија? Како код њих није било пада промета и укидања радних мјеста. Ако недјељом уђете у наше велике маркете, видјећете колико радника недостаје, морате да се окрећете и тражите радника.  Послодавци су већ смањили раднике на минимум. Тај радник ако буде одмарао недјељом, сасвим је логично да ће му бити лакше. Код нас се, нажалост, све свело на то да послодавци анагажују минималну радну снагу, за минималну плату и да их исцрпљују до изнемоглости. То је класична неокапиталистичка идеологија која сматра човјека за сунђер - истрљаш га, потрошиш и бациш. 


Да ли сте у контакту са колегама из региона, како ова иницијатива иде код њих?
У Хрватској је ова активност у пуном замаху, они су доста тога урадили,  размјењујемо искуства и имамо одличну сарадњу и њихову пуну подршку, као и колега у Србији. Свима ће нам ово бити најзначајнија активност у наредној години.


А шта се дешава са вашим колегама у ФБиХ, зар не би било логично и лакше да сте заједно кренули са овом иницијативом?
Морам признати да имамо врло лошу сарадњу са колегама из Синдиката трговине ФБиХ. Синдикат ППДИВУТ покрива  други дио, али у овом моменту морам рећи да нисмо имали никакве конкретне разговоре везано за ову активност. Али мислим да је ово иницијатива коју сваки синдикат треба да подржи.


Да ли сте имали подршку од неких политичара?
Политичаре смо избјегли зато што су били избори. Био је један покушај да нам украду идеју, па су се сами јављали и нудили, међутим нисмо пристали, знате у предизборној кампањи се пуно обећа, а мало тога испуни. Зато смо одлучили ићи самостално и мислим да  то и јесте најбољи пут. 


И за крај можете ли нам рећи колико радника је запослено у трговинама, колике су просјечне плате?
У трговинама у РС ради око 45.000 људи, што је око петина укупног броја запослених и углавном је ријеч о женама. 
Плата просјечна у трговини је 640 КМ, али у ту плату је урачунат и топли оброк, превоз, минули рад и све. Значи, на крају добијете минималац око 450 КМ. Плате су једноставно мизерне, лоше и недостојне једног нормалног живота без оптерећења. Један човјек, ако има четверочлану породицу, не може да живи од те плате и тачка. Има најава да би просјечна плата у идућој године требала да се повећа на 1000 КМ, а то би значило да би у трговини можда догурала до 700 КМ, али ни то није довољно. Једноставно, по овом питању се мора нешто учинити и то што прије.
 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.