Очајна заштита радника у БиХ, морамо смањити број погинулих и повријеђених

Европска седмица за сигурност и здравље на послу, која се обиљежава сваке године у октобру, у БиХ је започела двјема трагедијама.

Milica Plavšić / 26. октобар 2019

У понедељак је у пожару настрадала радница бањалучке фирме која се бави производњом спужви. У уторак је, у паду са скеле, настрадао грађевински радник у Бањалуци. 

Број повреда на раду расте из године у годину

У РС је у прошлој години на раду страдало 13 радника, највише у грађевинарству, док су у електроиндустрији погинула двојица запослених. Подаци о броју повреда на раду, нарочито оних са смртним исходом, броју обољења усљед неповољних услова рада и професионалних обољења, показују да стање у области сигурности и заштите здравља на раду у БиХ није на задовољавајућем нивоу. 

Закључак је ово и првог Савјетовања из области заштите на раду у БиХ, које је поводом Европске седмице сигурности и здравља на послу одржано у недјељу у Теслићу, а које је окупило инжењере заштите и здравља на раду из Словеније, Србије, Црне Горе, Хрватске и Македоније. 

Сви учесници сложили су се у једном - у наредном периоду у БиХ морају услиједити активности које би довеле до смањења броја погинулих и тешко повријеђених.

Закони из периода СФРЈ

Закони који дефинишу ову област налазе се на ентитеском нивоу и различито се проводе у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту. 

„Република Српска има донесену законску регулативу још 2008. године, а постоји 16 правилника из ове области. У Федерацији БиХ се чека на усвајање  Закона о заштити на раду у Дому Народа. Закон који се користи је још из претходног система, односно СФРЈ", казао је Никола Шобат, предсједник Удружења инжењера заштите и здравља на раду Бањалука, додајући да су земље у окружењу одмакле по овом питању.

"Хрватска и Словенија су одмакле по овом питању, јер су те земље чланице Европске Уније. И Србија је доста одмакла у овом погледу и већ неколико пута врше измјену овог закона", казао је Шобат.

Да би се смањио број повреда на раду неопходно је тражити већи ангажман од Одбора за заштиту на раду и учешће свих социјалних партнера за побољшање стања у овој области. Такође, неопходно је анализирати постојеће законе, едуковати све запослене, а потребна је и боља и свеобухватнија контрола послодаваца и самих радника, обнављање лиценце и обавезна едукација инжењера за заштиту на раду, сматрају у бањалучком Удружењу инжењера заштите и здравља на раду.

Неопходна Стратегија заштите на раду

Савјетовање, које је одржано у сарадњи са Савезом синдиката РС, Савезом самосталних синдиката БиХ и Удружењем за унапређење заштите на раду из Сарајева, полазна је основа за израду Стратегије заштите на раду.

„Стратегија заштите на раду се налази и у плану рада Владе Републике Српске. Наравно, она је и у Меморандуму о заједничком дјеловању Владе Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске. По тим плановима на Стратегији заштите на раду се требало почети радити још у јуну мјесецу прошле године. Још увијек надлежно министарство није кренуло у активности по овом питању, зато користим и ову прилику да их јавно позовем да кренемо у израду овог јако важног документа. Морамо имати смјернице и начин рада у наредном периоду који ће јасно дефинисати  документ“, каже Никола Шобат.

Учесници савјетовања закључили су да је за превазилажење врло лошег стања у области заштите на раду, неопходно урадити сљедеће:

 • Надлежна министарства морају што прије правно регулисати ову област у складу са Конвенција  Међународне организације рада и Директивана европске уније, (Република Српска и Брчко дистрикт анализа постојећег закона, Федерација БиХ доношење закона у Дому народа)
 • Инспекорати рада се морају кадровски ојачати и вршити превентивне контроле провођења закон, подзаконских прописа, и стандарда из ове области;
 • Синдикати се требају интензивније укључити у проблематику заштите радника и заузети јасне ставове по овом питању, бити јединствени и гласнији у захтјевима и извршити притисак према надлежним властима за усвајање прописа који штите раднике;  
 • Синдикати требају захтијевати од послодаваца да испуњавају своје законске обавезе у области заштите и сигурности радника те путем својих чланова контролирати овај процес, а уочене недостатке пријављивати инспекцијама рада; 
 • Надлежне власти у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко Дистрикту требају што прије израдити и усвојити Стратегију о сигурности и заштити на раду; 
 • Инспекторати рада требају проводити редовите прегледе код свих послодаваца без изнимки, утврдити неправилности и одредити казнене мјере према послодавцима без обзира којој политичкој опцији припадају у складу са законима и прописима; 
 • Формирати поуздане базе података о повредама на раду са смртним исходима; 
 • Сви социјални партнери (владе, синдикати и послодавци) требају заједно радити на: провођењу и побољшању законодавног оквира у области заштите радника; превенцији заштите на раду тј. бољој обучености и информисању радника што ће довести до смањења броја повреда на раду; од надлежних тражити повећање броја инспектора рада будући да их недостаје на терену;
 • Невладине организације су вољне подржавати и помагати синдикате и раднике у области побољшања постојећег или усвајања новог радног законодавства, информирању радника и јавности;
 • Синдикати и невладине организације морају промовирати области сигурности на раду и заштите здравља радника и стално истицати ове области као кључна и битна питања за све социјалне партнере и друштвену заједницу; 
 • Посебан акценат би требало посветити подизању свијести како послодавцима тако и радницима о значају заштите здравља радника за фирму, за здравствене и пензионе фондове и за БИХ. 
 • У цијели процес требају бити укључени медији.

   
 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.