Радници одоше.Ускоро остајемо без пензија

Да бисмо имали колико толико задовољавајући стандард пензионера, потребно је да у систему постоје минимално 2 радника на једног пензионера. Ми сад имамо омјер 1.23 радника на једног пензионера. Радници одоше, а број пензионера расте.

Elvir Padalović / 10. септембар 2019

 

"Стање је веома драматично", тврди за БУКУ макроекономиста Фарук Хаджић.

Пројекције показују да ће нам у наредних 5-6 година у систем ући нето око 80000 нових пензионера, а већ је сад видљиво да пуњење фондова од доприноса на плате није довољно. Све зависи од раста пореских прихода, јер тренутне "минусе" покривају управо порези.

"Оног тренутка када крену слабије расти приходи од пореза, што може бити врло брзо, с обзиром да нам се смањује радна снага исељавањем, биће проблема за функционисање пензионог система", каже за БУКУ Хаджић.

Најчешће се говори о омјеру броја запослених радника и броја пензионера и мишљења су да тај омјер треба бити 2 или чак 3, те да га треба подићи. Оно што нико никада није споменуо је да ли је то заиста и могуће?

Наш саговорник истиче да то у БиХ није могуће. 

"Наиме, нисам примијетио да је неко од колега до сада приказао омјер укупне радне снаге и броја пензионера, јер управо тај коефицијент најбоље показује у којем смјеру идемо. Није више толико битан ни број запослених, колико укупни потенцијал радне снаге. Подаци су забрињавајући. Од 2012. године, укупни број радне снаге се смањује, а број пензионера расте. Коефицијент, тј. омјер укупне радне снаге и броја пензионера се смањио са 1,822 на 1,481 у периоду од 2012. до 2018. године. С обзиром да је БиХ само у овој години остала без 30.000 особа, које су отишле вани, овај омјер ће бити далеко лошији до краја ове године", истиче Хаджић

То је управо и један од разлога због чега су ПИО фондови прешли на буджет (РС 2015. године, а ФБиХ прелази 01.01.2020. године). Разлози су што се обавезе фондова не могу финансирати из уплата доприноса, због растућег броја пензионера, па се разлика, тј. минус надокнађује по основу прихода од пореза.

"Ситуација је више него алармантна и умјесто да се упале сви аларми и узбуне, ми се понашамо као да смо најразвијенија земља на свијету. Грађани, поготово млади, то више не желе гледати и одлазе одавде, ради своје будућности и будућности своје дјеце. Једино ово изгледа не брине буджетске патриоте, који нас свакодневно 'бране', са још увијек сигурних буджетских јасли, од других и другачијих", тврди Хаджић.

Хитно, али баш хитно се мора дјеловати. Рјешења постоје, али струка се већ одавно не пита ништа. Они који се питају ништа не раде и масно то наплаћују од наших пара.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.