РАДНИЦИ ПО ЦИЈЕЛИ ДАН НА СУНЦУ Предузећа не мијењају режим рада УПРКОС ВРЕЛИНАМА

Иако је температура протеклих дана ишла и преко 35 степени, многи радници у Српској, прије свега грађевинари и комуналци, цијели дан раде пуном паром под ведрим небом, што озбиљно може да угрози њихово здравље.

BUKA portal / 17. јун 2019

Foto: Ilustracija

 

Из синдиката су више пута упозорили да високе температуре утичу на концентрацију радника, што може да буде узрок  озбиљних повреда.

Подсјећају да се дешавало да раднику на грађевини позли, па чак и да падне у несвијест. Након тога заврши у хитној, гдје га поврате и дају му инфузију, да би се послије тога вратио на посао.

У Синдикату грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС кажу да је чињеница да физички рад на сунцу и високим температурама може да изазове посљедице по раднике.

Такође, наглашашавају да послодавци и радници, при оваквим временским приликама, између себе треба да договоре режим рада.

– То подразумијева варијанте које одговарају и једнима и другима, било да је ријеч о прерасподјели радног времена или неком другом рјешењу које неће угрозити посао послодаваца, ни здравље запослених – каже предсједница овог синдиката Драгана Врабичић.

И послодавци су свјесни овог проблема, односно чињенице да је људима који раде на отвореном директно угрожено здравље. Наглашавају да здравље људу јесте најбитније, али да се у обзир морају узети и преузете обавезе предузећа.

У Српској законом нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима, које би послодавци требали осигурати како би заштитили здравље и безбједност радника.

Исто тако, није прописано ни при којим би условима послодавци требали обуставити радове. Предвиђена је могућност прерасподјеле радног времена, али то није обавезујуће.

Такође, није ријеткост да се запослени у кафанама и трговинама на плус 40 степени кувају на својим радним мјестима јер њихови власници, да не би трошили струју, неће да климатизују објекте.

Српска инфо


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.