Посланици не знају шта је усвојила Народна скупштина! Предсједници странака их демантују

Да ли посланици у НСРС не знају на шта се односе закључци лидера парламентарних странака у вези са посљедњом одлуком високог представника о наметању Инцковог закона.

BUKA / 22. септембар 2021

"Пале су јуче маске око блокаде институција БиХ и око српског јединства. Закључак Народне Скупштине је јуче грубо прекршен јер је у раду али и у одлукама Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ учествовала министрица финансија Републике Српске Зора Видовић из чега се може закључити да је престала блокада институција БиХ", поручио је Милан Радовић, замјеник предсједника Српске демократске странке.

Он је подсјетио на закључак Народне Скупштине Републике Српске који каже "да ће српски представници учествовати у раду заједничких институција само у случајевима када је неопходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске".

"Када су паре у питању, тада нема блокада, великих ријечи и политичких препуцавања, него министарка Зора Видовић послушно гласа на сједници институције БиХ, не марећи ни за закључке Народне скупштине Републике Српске, нити за опћу политичку ситуацију у којој је направљена својеврсна блокада заједничких институција", рекао је потпредсједник ПДП-а и народни посланик Игор Црнадак.

На ово је реаговао и посланик Небојша Вукановић, који је рекао да учествовање у раду Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, као и "гласање за срамну Одлуку да се баци 100 милиона марака за зградурину како би Додик, Човић и тајкуни преко кумова додатно милионима напунили джепове, је дрско и срамно, те представља издају и грубо кршење Одлука Народне скупштине Републике Српске које су усвојене на Посебној сједници када је одлучено да се до даљњег не учествује и не гласа у Заједничким институцијама БиХ."

"Због тога ћу, уз ЗАХТЈЕВ за смјену потпредсјендика Народне скупштине Дениса Шулића, који је на Дневном реду Народне скупштине Републике Српске, тражити и смјену Зоре Видовић због кршења Одлука и закона", навео је Вукановић.

Ипак, прије само неколико дана, Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, као један од лидера који су донијели поменуте закључке и учесник састанка на којем су се они конципирали је рекао да се ова одлука односи само на три институције, а не као што су то протумачили Радовић, Црнадак и Вукановић.

Како је Бореновић појаснио за БУКУ, на састанку је договорено тачно ко неће учествовати у раду институција на нивоу БиХ.

„То је толико јасно да ми можемо именима рећи на кога се то односи. То су Додик (Милорад), као члан Предсједништва, Тегелтија (Зоран), Митровић (Војин), Кошарац (Сташа) и Лучић (Милош) из Савјета министара, као и њихови замјеници, те ми као посланици и делегати у Парламентарној скупштини. Све је јасно и не знам откуд сад да неко из Владе, неког министарства у РС или факултета не треба да учествује у неким састанцима на нивоу БиХ“, рекао је Бореновић коменташићући прије неколико дана наредбу која је стигла у бањалучки Универзитет.

 

И предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић, такође један од оних који су доносили закључке, нам је потврдио да се одбијање учешћа у раду на нивоу БиХ односи само на три институције, односно представнике РС у њима.


„Чак и ту смо оставили могућност одступања у случају да је у интересу РС да се неки састнак или сједница одржи“, рекао је Стевандић.

 

Ако је вјеровати онима који су били присутни на састанку лидера парламентарних партија Радовић, Вукановић и Црнадак су данашњим иступом показали да не знају за шта су као посланици у Народној скупштини гласали.

Подсјећамо, предсједници политичких партија са сједиштем у Републици Српској, које имају народне посланике, на састанку одржаном, 26.7.2021. године у Народној скупштини Републике Српске,  у вези са посљедњом одлуком високог представника о наметању Закона о допуни Кривичног закона Босне и Херцеговине, усагласили су да не постоје услови за доношење одлука српских представника у заједничким институцијама БиХ (Предсједништву БиХ,  Парламентарној скупштини БиХ и Савјету министара БиХ), осим у случајевима када је непоходно учешће. А, Народна скупштина је гласањем подржала ове закључке 30.7.2021. године. и то са 70 гласова "за".

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.