Рамбо Амадеус поводом онлајн концерта за БУКУ: Прилагођавам се као наш праисторијски рођак новом ловишту и терену

Музички мегацар Рамбо Амадеус, користећи се најновијом технологијом, припремио је ”Први ливе онлине Интерпланетарни концерт.” 

Ernest Bučinski / 01. април 2021

Foto: Miloš Disković

 

”Трудим се да старе пјесме свирамо савремено, са јасним временским одмаком. Не волим да свирам своје комаде као да су неки мермерни споменици. Музика је за мене жива материја, па се сва та гомила пјесама коју сам током ових година урадио заправо у сваком новом извођењу мијења и еволуира, баш као што се уосталом и мој укус мијења. За оне коју су баш везани за оригиналне верзије мојих пјесама, ту је увијек ”Yоу Тубе” са старим снимцима, тешко је за очекивати да ћу ја икада поштовати сурове обичаје естраде и упадати у ту гротескну замку имитирајући самог себе из младости”, рекао је Рамбо у разговору са новинаром БУКА магазина.

Пандемија изазвана корона вирусом пореметила је многе наше навике и учинила да се, хтјели ми то или не, морамо прилагодити ситуацији и наставити живјети по новим правилима. Социјални живот, глобално говорећи, окренуо се за стотину осамдесет степени и оно што нам је некада изгледало потпуно страно данас је постала свакидашњица коју називамо нова нормалност. Већ годину дана траје пандемија, а бранша која је пала на кољена, између осталих, свакако јесте и музичка професија. Музичари већ мјесецима не могу да раде свој посао, концерти су забрањени и не преостаје им ништа него да се прилагоде ситуацији и крену организовати концерте на нови начин. Тако је и музички мегацар Рамбо Амадеус, користећи се најновијом технологијом, припремио ”Први ливе онлине Интерпланетарни концерт”

Концерт ће се одржати 10. априла у "Рамбо Амадеус стреаминг студио Цлуб Хуб-у", одакле ће помоћу стреаминга публика пратити наступ из својих домова. Поводом овог наступа, Рамбо Амадеус је дао интервју за БУКА магазин и објаснио детаље везане за овај догађај.

Како си Рамбо. На који начин се носиш са свим овим што нам је приредила пандемија?

Добро сам, хвала, ево враћам се у форму. Радим, смишљам нове послове, нову музику, нове правце шоу бизниса. Прилагођавам се баш као наш праисторијски рођак сасвим новом ловишту и терену. 

Колико је пандемија промијенила твој живот?

Доста. Сад не путујем уопште, живим мирније, мање стихијски. Неупоредиво више радим ауторски, то ме чини задовољнијим. Наравно, недостаје бина и публика, али има других ствари које ми заокупљају пажњу, па сам ок. Имам и посла, поручују ми разне неке аудио и видео садржаје, па имам среће да имам посла. 

За 10. април спремаш ”Први интерпланетарни концерт”. О каквом се пројекту ради и да ли ћеш на њему презентовати своје најновије пјесме с надолазећег албума или ћеш свирати и старе пјесме?

Техологија је напокон омогућила да можеш да направиш онлајн концерт, да те људи гледају у живо, а да сједе кући. Као тв, али интерактиван и гледалац учествује на неки начин. Може да коментарише, да комуницира цхат-ом који излази јавно свим гледаоцима на екран. И ми са бине видимо и пратимо тај цхат, па ја могу да се реферишем ако је нешто духовито. Чак овако и више могу да сагледам како публика реагује и мисли него на класичном концерту.
Мени дјелује да је то за ове корона прилике, гдје није ни дозвољено ни паметно тискати се у гомилу, заправо и једини могући начин да се свира пред публиком. А свираћу и старо и ново, мијешати комаде, од два правити један, импровизовати, играти се с репертоаром, извртати пјесме наопако, баш све као што иначе радим. Трудим се да старе пјесме свирамо савремено, са јасним временским одмаком. Не волим да свирам своје комаде као да су неки мермерни споменици. Музика је за мене жива материја, па се сва та гомила пјесама коју сам током ових година урадио заправо у сваком новом изводјењу мијења и еволуира, баш као и што се уосталом и мој укус мијења. За оне коју су баш везани за оригиналне верзије мојих пјесама, ту је увијек ”Yоу Тубе” са старим снимцима, тешко је за очекивати да ћу ја икада поштовати сурове обичаје естраде и упадати у ту гротескну замку имитирајући самог себе из младости.

Фото: Јелена Јованов

Да ли би ти икада пало на памет да организујеш један овакав пројекат да нас није задесило ово зло звано пандемија вируса Ковид-19?

Да, заправо, падало ми је. Има пуно клубова на свијету, гдје има не више од стотину до двије стотине људи који би нас радо гледали, па је немогуће направити да се исплати долазак шест људи на други крај свијета, а ја сам да идем да млатарам без бенда не желим. Не волим “ тезге”, волим добру свирку. Тако да онлајн свирка у пуном саставу, уз квалитетан аудио-видео пренос је нешто о чему мислим одавно, а сад је сплетом околности постало актуелно. Сада сасвим увјерено, инспирисано и захуктано правим свој “Рамбо Амадеус Стреаминг Студио Цлуб Хуб ”, простор из ког ћу редовно аудио-видео “стреамовати” свирке. Логично је очекивати да ће клубови, у одсуству могућности да код њих дођемо физички, на стејдж монтирати платно и пројектовати нашу свирку, а да ћемо ми код нас у “стреаминг цлуб хуб” испред нас пројектовати директан пренос публике и тако фактички постићи ”живу” атмосферу концерта, гдје публика види и чује нас, а ми чујемо и видимо публику.

Мислиш ли да су онлајн концерти оно што нас очекује у будућности?

Свакако да ће се у доброј мјери вратити и досадашњи начин концентрирања, али сигурно ће се запатити и ово ново. Баш као што ће многи људи наставити да раде онлајн, тако се мијења и начин на који се производи музика или слуша концерт.

Ако се настави са свим овим забранама концерата, може ли се десити да музика као грана културе тотално замре?

Од праисторије до данас, околности, технологија, навике, прилике, све се мијења. Али музика је ту, све вријеме. Она је неодвојиви дио човјека и постојаће све док човјек буде имао чуло слуха. Музика као активност постоји од постанка човјека, па је нереално очекивати да замре. Може нестати овај или онај сегмент бизниса у музици, као што су нестали неки инструменти, фонографи или касете, али се стално рађају нови. Музика је интегрисана у човјекову свијест, она је његова потреба, па може само да мијења облик или технологију, никако своју суштину.

По твом мишљењу, има ли краја свему овоме?

Све што је некад почело, једном се заврши. Али свакако, промијенићемо успут многе од наших навика. Човјечанство мора на својој кожи да осјети бахато понашање према планети. Гледајмо на корону као прву озбиљну опомену.

Био си ангажован у тзв. еко-кампањама, наорочито си се интересовао за проблем уштеде и производњу енергије. Да ли мислиш да је општа небрига човјечанства о околишу заправо довела и до ове пандемије?

Наравно. Климатолози су још прије двадесет година упозоравали да глобалним отопљавањем долази пријетња од нових сојева вируса, бактерија и заразних болести. 

Вакцинација. Да или не?

Ја ћу се вакцинисати. Моја породица такође, урадићу онако како ми је мој доктор савјетовао. Ипак је моја струка музика, а не медицина, па све што се тиче здравља питам моје пријатеље докторе, који су експерти у својој струци.

Има ли у свему овоме барем зрно политике?

Политика је у свему. Она се мијеша у све, улази у све поре друштва, па је исто тако ушла и у ово. Али то не значи да короне нема, да је то нека политичка измишљотина. Не. Корона је ту, а политика се мијеша баш као и у све остало. Напримјер, мени је покојни отац био на Голом отоку, па је сасвим логично да ћу настојати да добијем руску вакцину, да не буде: ”Покојни бабо джаба робиј'о!” 

 

Концерт можете пратити на сљедећем линку: хттпс://www.ентрио.си/евент/рамбо-амадеус-фиве-wиннетоус-интерпланетарни-концерт-8772
 

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.