Расиста у Бијелој кући

Кроз Трумпа као предсједника Америке, расизам показује своју тврдокорност, пише Давид Ремницк у листу Тхе Неw Yоркер.

BUKA portal / 18. јул 2019

На предсједничким изборима 2008. године, Барацк Обама поразио је Јохна МцЦаина за девет и по милиона гласова и постао први афроамерички предсједник САД-а. У 2016. години, Доналд Трумп, отворени расиста, добио је три милиона гласова мање, али је захваљујући прастарим правилима која још увијек управљају америчким изборним системом, наслиједио Обаму у овалној канцеларији. Кроз Трумпа као предсједника Америке, расизам показује своју тврдокорност, пише Давид Ремницк у листу Тхе Неw Yоркер.

Занимљиво је колико много људи одбија да види Трумпов расизам, његову лукаву експлоатацију мржње и подјела ради политичке предности. Трумп није човјек који суптилно прикрива своју праву природу. Његово непријатељство према мањинама и његова способност да пренесе то непријатељство и на друге никада није било тајна. Та особина је централна у његовој политици и његовој привлачности, пише Ремницк.

Биографија је једноставна, пише он. Као грађевински предузетници, Трумп и његов отац учинили су све што су могли да људе друге расе држе подаље од својих зграда у Брооклyну и Qуеенсу. Њихове љигаве стратегије привукле су пажњу Министарства правде. Као таблоидни брбљивац, рад да појача свој осебујни бренд нечувеног селебритија, Трумп је платио за рекламу у њујоршким новинама тражећи смртну казну за “петорку” из Централ Парка. Дуго након што је исправљена неправда и уручена им надокнада од 41 милион долара, Трумп је одбио да се извини или предомисли.

Трумп је увијек истицао како је склопио “пријатељство” са Доном Кингом, Микеом Тyсоном, и неколико других црних селебритија, али обмана је била очигледна. Као што је Кип Броwн, возач који је радио у једном од Трумпових казина у Атлантиц Цитy, рекао Ницку Паумгартену у Тхе Неw Yоркер, “Када би Доналд и Ивана дошли у казино, шефови би наредили свим црнцима да се склоне. . . .Био сам тинејджер, али сјећам се тога: све би нас ставили у задњи дио”, наводи се даље у листу Тхе Неw Yоркер.

Првобитни циљ Трумпове политичке каријере није била пореска политика или нуклеарни споразум са Ираном: била је то промоција теорије завјере да је Обама лагао о свом држављанству и мјесту поријекла. Послије избора, забрана уласка муслиманским имигрантима била је међу Трумповим приоритетима. Његова окрутност према мушкарцима, женама и дјеци на јужној граници је чисти покушај да утјера страх потенцијалним мигрантима широм Мексика и Централне Америке и да измами одобрење од бијелих гласача. Предсједникова размишљања су јасна - црни спортисти који се усуђују да протестују против полицијског насиља су “кучкини синови”; афричке земље су "схитхолес"; а било је и неких “финих људи” међу шовинистичким олошем који је носио бакље и пјевао “крв ит ло” и “Јевреји нас неће замијенити” у Цхарлоттесвилле, пише овај лист.

Прошле седмице, предсједник је позвао у Бјиелу кућу водеће чланове крајње десничарске групе на друштвеним мрежама. На састанку је изразио своју упознатост са чињеницом да су му мржња и расизам који су распиривани на друштвеним мрежама помогли да побиједи на изборима. Почаствовао је групу позивом у Бијелу кућу у нади да ће бити уз њега и 2020. године. “Срање које ви смишљате је невјероватно!”, рекао им је са дивљењем. То су били његови људи, пише Ремницк

Током викенда, Трумп је казао својим шездесет милиона пратилаца на Тwитеру да четири чланице Конгреса—Илхан Омар, Аyанна Пресслеy, Алеxандриа Оцасио-Цортез, и Расхида Тлаиб—четири демократе лијеве оријентације, четири обојене жене, треба да се врате у земље из којих су дошле ако планирају наставити да га критикују.

То је била најружнија пријетња, а изговорио ју је предсједник САД-а. На прес конференцији у понедељак, Оцасио-Цортез је рекла да, када је посјетила Wасхингтон, као дјевојчица, њен отац јој је показао Капитол, језеро, Линколнов меморијал и друге симболе америчке демократије и рекао јој, “Ово припада свима нама.”

“Овог викенда сама та идеја је доведена у питање,” казала је Оцасио-Цортез. То је управо била поента: Трумп је казао да ове четири жене друге расе ту не припадају. Никада не би рекао ништа слично пријетеће свом критичару који је бијелац. 

Упитан од стране новинара да ли је његова порука била расистичка, Трумп се наравно није извинио, нити ју је повукао. Нагласио је своју поруку. “Ако нисте сретни овдје, онда можете отићи,” рекао је. “Што се мене тиче, ако мрзите своју земљу, ако нисте сретни овдје, можете отићи. И то је оно што ја све вријеме говорим.”

“То сам рекао у твиту, који претпостављам неки људи сматрају контроверзним – али многим људима се свиђа,” наставио је. “Многим људима се свиђа. Али ако нисте сретни у САД-у ако се жалите све вријеме, врло једноставно, можете отићи одмах. Можете отићи одмах. Вратите се ако желите. Немојте се вратити. То је такође у реду. Али ако нисте сретни, можете отићи.”

Многим људима се свиђа. То би могао бити Трумпов слоган за кампању, јер Трумп тешко да може водити нову изборну кампању на политичким успјесима, наводи се даље у чланку. Резултати анкета показују да заостаје за 4 водеће демократе: Јое Биден, Берние Сандерс, Елизабетх Wаррен, и Камала Харрис. Он ће избацити што је могуће више прљавштине и надати се да ће његова база изаћи у довољном броју. То је оно што он зна како се ради. Овај пут ће галамити о социјализму и “можете отићи.” Правиће ружне карикатуре четири члана Конгреса који је таргетирао овог викенда, наводи се у тексту. 

На њиховој прес конференцији, Оцасио-Цортез, Тлаиб, Омар, и Пресслеy су све издигле изнад тога, тражећи од публике да се не ухвати Трумпов расистички мамац и да се фокусирају на проблем, од климатске кризе до економске неједнаконсти, истиче Ремницк.

Они који су гласали за Трумпа 2016. године на крају ће се ипак морати запитати да ли је могуће наставити даље вјерујући да је он човјек достојан предсједничке функције. Мораће се запитати шта значи зажмирити на његов расизам и шта то говори о њима самима. Историја је у рукама чланова Конгреса који имају опцију да подрже или опозову предсједника и у рукама грађана који могу гласати или остати код куће, пише Ремницк.

"У 1989. години живјели смо у илузији незаустављивог демократског прогреса. Демократске вриједности од тада су ослабиле. У 2008. години смо уживали у илузији расног напретка. Данас је  Доналд Трумп у Бијелој кући", пише Давид Ремницк.

 

За Буку превела и приредила Милица Плавшић


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.