РАСПЛЕТ У “ШУМАМА РС” Смјене директора за 15 дана, ко ће у ВРУЋЕ ФОТЕЉЕ

Након изјаве в.д. директора “Шума РС” Славена Гојковића да ће смјене у шумским газдинствима са највећим губицима десити “врло брзо”, услиједило је затишје.

BUKA portal / 14. септембар 2019

 

 

Да ли је то затишје пред буру, или је у питању још једна “димна завјеса” у највећем јавном предузећу у РС, са скоро 5.000 запослених, биће јасно у наредне двије недеље.

На тематској сједници Владе РС обзнањено је, подсјећамо, да је чак 18 шумских газдинстава пословало негативно, а премијер Радован Вишковић је директорима губиташа рекордера поручио да “сами оду”, јер им је то боље него да се истражује откуд губици. Ипак, јуче до краја радног дана није услиједила ниједна оставка.

Ни спекулације да би расплет могао десити већ у понедјељак дјелују прилично неувјерљиво, јер су се у оптицају до сада појавила само два имена потенцијалних будућих директора, а и та комбинација је на “дугом штапу”.

Директор Славен Гојковић вјерује да има искрену подршку Владе РС и ресорног министарства, па ће се и о кадровским рјешењима консултовати с министром Пашалићем. Тврди, међутим, да су смјене неминовне.

Смјена 3 или 4 директора, а шта даље?

– У наредних 10 до 15 дана биће смјењена три или четири директора. Шта ће се даље дешавати зависи од деветомјесечног финансијског извјештаја. Према досадашњим показатељима, бар половина од 18 газдинстава, која су прву половину године завршила с губитком, између осталог и због лошег времена, већ су изашли из минуса – каже Гојковић за Српскаинфо.

Фото: Yоутубе сцреенсхот

Славен Гојковић

Први би се на листи за “одстрел” могли наћи, према званичним најавама, директори шумских газдинства “Врбања” Котор Варош, “Романија” Соколац и “Оштрељ” Дринић, а незванично се овом списку додаје и директор ШГ “Рибник”.

Извори Српскаинфо, међутим, оцјењују да њихове смјене неће проћи глатко, јер неки од њих имају значајну политичку подршку.

Губици, мобинг и “привремена” рјешења

 

На челу ШГ “Врбања” је већ скоро годину дана Стана Кузмић из ДЕМОСА, која је у новембру прошле године у которварошку шумарију доведена директно из Секретаријата Владе РС, као “привремено рјешење”, након експресне смјене њене претходнице, ДНС-овке Далиборке Керезовић-Дамјановић. Керезовић-Дамјановић је смијењена у акцији “чишћења мангупа”, након што ју је Милорад Додик оптужио да је у предизборној кампањи, наводно, “радила против њега”. Недавно је један покушај смјене Кузмићеве осујећен због, како наводе наши извори, “интервенције с врха”.

 

Фото: Схуттерстоцк

 

Жељко Вишекруна, в.д. директора ШГ Рибник, прошле године је пословање завршио у минусу од  637.000 КМ, да би ове године наставио исти тренд.  Откад газдинство постоји, тврде упућени, оно никад, до доласка Вишекруне, није пословало с губитком. Вишекруна се нашао на тапету и због, како тврде у Савезу синдиката РС, мобинга и кршења радничких права, али је тај случај завршио на суду – ослобађајућом пресудом.

Још једно шумом изузетно богато газдинство, ШГ “Оштрељ Дринић”, прошлу годину је завршило у минусу од, додуше, само 24.600 КМ. Због тог минуса је крајем 2018. смијењен дотадашњи директор Неђо Галић и за в.д. именована Слађана Бањац, бивша СДС-овка, која се наводно приближила СНСД-у. Ипак, тренд губитака је настављен, и то много жешћим темпом.

Интересантно је да се троје наведених в.д. директора нашло на леду још прије два и по мјесеца, о чему је писала и Српскаинфо. Ипак, њихова смјена је скинута с дневног реда, јер наводно коалициони партнери нису постигли договор о томе ко ће их наслиједити.

Овој црној листи сада је додато и име Влајка Секулића, СНСД-у блиског директора ШГ “Романија” Соколац.

Кандидати ДНС, Додик и “магупи”

За сада је озбиљна расправа о насљедницима директора губиташа поведена само у ДНС-у, којем по расподјели изборног плијена “припада” ШГ “Оштрељ” Дринић. Наводно, у игри су два кандидата за насљедника Слађане Бањац: бивши директор овог ШГ Неђо Галић и предсједник Регионалног одбора ДНС Бањалука Жељко Дубравац, правник из Челинца. Дубравац је наводно фаворит Милана Радовића, док се за Галића залаже предсједник странке Марко Павић.

Извор Српскаинфо близак овој странци тврди да у ДНС нема подјела на линији Радовић – Павић, али да одлуке о кандидату за директора ШГ Дринић неће бити прије уторка, за када је заказано предсједништво Градског одбора Бањалука, којим предсједава управо Милан Радовић. Ни тада се, каже, не може сматрати да је ствар готова.

– Расподјела функција на нивоу коалиције је завршена, али реално, Милорад Додик увијек може неког кандидата прогласити “мангупом” и тако спријечити његово именовање – наводи саговорник Српскаинфо.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.