Расте бијес јавности на Балкану због загађености ваздуха

Кад стигне зима на Западни Балкан, није необично да густа магла прекрије градове, отежавајући дисање и смањујући видљивост. Али ове године, нивои загађености су међу највишима на свијету, због чега расте бијес јавности, пише Реутерс.

M.P. / 05. децембар 2018

Протеклих дана, главни градови Босне, Македоније и Косова нашли су се на врху листе најзагађенијих градова на свијету. Смог се појачао због густог саобраћаја, превелике употребе угља, лошег просторног планирања и гријања на чврста горива.

Индекс квалитета ваздуха, који мјери Америчка амбасада у Сарајеву, достигао је 383 у уторак. Овај ниво Свјетска здравствена организација оцјењује као опасан по здравље и готово десет пута већи од просјека. У Приштини, регистровани индекс је био 415 у понедељак навече, а квалитет ваздуха у неколико македонских градова оцијењен је као веома лош.

“Ово је све резултат ситуације у којој политичке елите третирају град као градилиште које по сваку цијену треба бити искориштено, а не као мјесто гдје људи живе”, казао је  за Реутерс Анес Подић из сарајевске еколошке групе Еко Акција.

“Можете осјетити неугодан мирис ваздуха чак и када сте у ауту или код куће,” казао је за Реутерс таксиста Мирсад Побрић.

Према Свјетској здравственој организацији, цијена загађености износи више од једне петине годишњег бруто домаћег производа (БДП) сваке године - око $3.9 милијарди – због изгубљених дана на послу и у школи, здравствених трошкова И трошкова горива.

Македонија губи износ од 3.2 одсто БДП-а годишње због загађеност, наводи се у извјештају Свјетске банке, више од $360 милиона годишње.

Како би подигли свијест о овом проблем, Амбасада Шведске користи црвено освјетљење на својој фасади у центру Сарајева, указујући на квалитет ваздуха сваког дана. Што је црвена боја интензивнија, загађење је јаче.

Према Свјетској здравственој организацији, због загађености ваздуха годишње умре 230 грађана БиХ на 100,000 грађана, у поређењу са 0.4 у Шведској. Свјетска банка процјењује да у Македонији годишње буде 1,350 смртних случајева повезаних са загађењем ваздуха.

“Загађење убија људе у БиХ, тако да се нешто заиста мора подузети, казао је амбасадор Шведске Андерс Хагелберг  за Реутерс.

У склопу њихових напора да ријеше овај проблем, Шведска је покренула четворогодишњи пројект у Босни који ће окупити стручњаке из шведске Агенције за заштиту животне средине и локалне хидрометеоролошке агенције и власти.

Циљ програма је помоћи да се побољша праћење квалитета ваздуха, али и да се обезбиједи више улагања у енергетску ефикасност.

Македонија је покренула властити програм за борбу против загађености ваздуха, за који је влада издвојила 1.6 милион еура ($1.83 милион) у буджету за сљедећу годину. Циљ је да се загађеност ваздуха у Скопљу смањи за пола у року од двије године, тако што ће се смањити порез на централно гријање, ограничити саобраћај и увести строжије контроле индустријских емисија.

Активисти кажу да су намијењена средства недовољна и да је реакција власти неадекватна.

 

Извор: ук.реутерс.цом


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.