Растурао дрогу, пуцао на полицију, пријетио таксисти - добио 12 година робије

У питању је друго поновљено суђење

BUKA portal / 12. април 2021

Мустафа Хасанбашић (42) из Тешња осуђен је на јединствену казну од 12 година затвора у Окружном суду у Бањалуци због више кривичних дјела и покушаја убиства полицајаца на које је пуцао у мјесту Главице, код Добоја.

У питању је друго поновљено суђење, јер је раније пресуде укидао Врховни суд РС. Хасанбашић је најприје био осуђен на 14 година, да би након укидања пресуде у поновљеном поступку добио годину мање.

Задња пресуда је укинута по жалби Тужилаштва па је суђење поновљено.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Пане Гаврић, а Хасанбашић је, осим за покушај убиства, осуђен за принуду, недозвољену производњу оружја или експлозивних материја и неовлаштен промет дрогом. Изречена му је и мјера обавезног лијечења од зависности.

Према пресуди, он је с Бењамином Ћостовићем  напао полицијску патролу 9. марта 2018, у којој су били Нермин Суљић и Алмир Заимовић. 

Ћостовић је признао кривицу и осуђен је на годину и по затвора. У пресуди се наводи да су Хасанбашић и Ћостовић напали полицијску патролу у мјесту Главица, када су их полицајци уочили да конзумирају и препакују спид и амфетамин. Дрога је била Хасанбашићево власништво.

Према пресуди, када је видио полицију, Хасанбашић, за којим је била расписана потјерница због избјегавања затворске казне, почео је да бјежи. Бацио је торбу из које је извадио пиштољ, а у њој је оставио  пакетиће спида. Полицајци су му наредили да стане, а он се окренуо и испалио хитац према њима. Док је Хасанбашић бјежао, Ћостовић је пришао полицајцима и песницом ударио полицајца Суљића, усљед чега је он из пиштоља нехотице испалио хитац.

Ћостовић је покушао да полицајцу отме оружје, али је савладан, а Хасанбашић је за то вријеме побјегао у Добој, гдје је његова познаница позвала такси за њега.

Таксисти Здравку Г. је пријетио да ће га убити. Током вожње наишли су на полицијски пункт и Хасанбашић је пиштољем запријетио таксисти да га обиђе и не стаје. Када је видио да возилу прилази полицајац, истјерао је таксисту и сјео за волан те кренуо да бјежи. Полицајац Станко Ђ. је запуцао на возило, али је Хасанбашић побјегао. Доласком у мјесто Рајчево на подручју ЗДК изашао је из возила и кренуо пјешице. Откривен је у мјесту Палучак, код Јабланице, гдје је и ухапшен.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.