РЕАКЦИЈЕ И ИЗЈАВЕ поводом убиства и напада на полицајце у Сарајеву

Прочитајте на реакцију на овај страшан напад који се десио у Сарајеву...

BUKA / 26. октобар 2018

Foto: FENA

Поводом јутрошњег трагичног догађаја, када је пуцано на полицајце МУП-а Кантона Сарајево, шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ амбасадор Бруце Г. Бертон изразио је у име Мисије  ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини дубоко и најискреније саучешће породици и колегама полицијског службеника који је убијен јутрос у Сарајеву и наду за потпуни опоравак његовог рањеног колеге.

"Дајемо пуну подршку агенцијама за проведбу закона у настојањима да заштите опћу и личну сигурност свих грађана Босне и Херцеговине", наводи се у изјави шефа Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.

СДП оштро осудио напад на полицајце и даје пуну подршку МУП-у

Социјалдемократска партија Босне и Херцеговине осуђује јутрошњи напад на полицајце у сарајевском насељу Алипашино Поље, у којем је један полицајац преминуо.

"Ради се о бруталном нападу на полицијске органе, а овај напад представља и напад на државу и њене институције. Како би се што прије пронашли починоци овог гнусног злочина, потребно је активирати све расположиве полицијске и сигурносне снаге у Босни и Херцеговини и починиоце привести пред лице правде", наводи се у саопштењу СДП-а.   

Овакве ситуације је, како се додаје,  потребно спријечити у будућности, пооштравањем дијелова Казненог закона који се тичу повратника у чињење тешких кривичних дјела, јер је очигледно да садашње казне нису довољне да се спријечи тероризирање грађана Босне и Херцеговине и њихове имовине, које траје годинама.

"СДПБиХ ће учинити све да се оваквим дјелима што прије стане украј, а очекујемо да се иницијативама за поошторавање казни у тешким кривичним дјелима придруже и остале странке", стоји у саопштењу.

Поводом немилих догађаја у насељу Алипашино Поље и пуцњаве на полицију, када је један полицајац убијен, а други тешко рањен, огласио се потпредсједник Федерације БиХ Милан Дуновић.

Дуновић  је поручио да очекује од надлежних органа да починиоци овог гнусног чина у најкраћем могућем року буду ухапшени и процесуирани.

"Напад на полицију, који је у овом случају завршио убиством полицајаца на дужности, озбиљан је сигурносни проблем. Све надлежне институције морају се координисано и на нивоу задатка укључити у рјешавање овог случаја, те адекватно одговорити на све учесталије криминалне радње које више ни у којем случају не смију проћи некажњено. Са сигурносног аспекта,  овај догађај је крајње забрињавајући, те се мора порадити на томе да се сигурносна ситуација у нашем граду, али и читавој Босни и Херцеговини подигне на највећу разину".

Министар МУП-а КС Ведран Мулабдић је приликом обраћања медијима поводм јутрошњег трагичног догађаја у којем је један полицајац убијен, казао да се ради о гнусном чину и удару на државу.

"Апсолутно осуђујем овај гнусни догађај и надам се да ће починиоци бии доведени пред лице правде и бити најоштрије кажњени. Оно што желим да кажем јесте да су отац, брат и син ненадокнадиви и да ћемо породицама изнаћи сва потребна средства како би на било који начин покушали ублажити бол. Искористићу прилику да кажем да је напад на полицајца напад на државу", казао је Мулабдић.

Ово је наставак агресивног понашања криминалних група према полицији, казао је у обраћању медијима комесар МУП-а КС Мевлудин Халиловић.

"Ми смо упозоравали и прошле године, и тада смо добили одређена средства од Владе ФБиХ да набавимо оружје. Упозорили смо тада да су те криминалне групе постале опасније и агресивније и да не презају од употребе силе према полицијским службеницима", казао је Халиловић.

 

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.