Рефик Шећибовић: Да ли је побуна синдиката пут ка флексибилној школи?

Иако се ретко слажем са синдикатима, овог пута, морам отворено признати да су сви захтеви логични и имају смисла.

Refik Šećibović / 24. август 2020

 

Прошло је само два дана, од како су министри образовања и Кризни штаб Федерације БиХ, донели одлуку о враћању у школе тачно у терминима које су већ најавили, када се  огласио Самостални синдикат основног образовања  Федерације Босне и Херцеговине са својим захтевима (седам захтева, видети линк). Синдикат је јасно условио да нема почетка школске године док се те мере не испуне.

Иако се ретко слажем са синдикатима, овог пута, морам отворено признати да су сви захтеви логични и имају смисла. Међутим, ови захтеви нам показују да су услови у школама далеко од идеалних за почетак рада и они још више подстичу сумњу код других актера процеса образовања (родитеља и локалне заједнице) да су школе баш толико спремне за наставу да се мора почети баш на почетку септембра.

Хајде, прво да анализирамо захтеве и да их упоредимо са оним ставовима које смо заговарали још од априла месеца (испод сваког захтева направићемо кратак коментар):

1.  Све епидемиолошке мјере морају бити јасно и прецизно обзнањене свима до 1.9., односно у пуном капацитету и примјењиване у прве двије седмице, у складу са препорукама, смјерницама и наредбама надлежних органа. Министарство до 1.9. мора извршити надзор и утврдити да ли је у свакој школи урађено оно што је прописано.

Коментар

У овом првом захтеву Синдикат је потпуно у праву, али се поставља питање: зашто то нису раније тражили? Што се тиче корона кризе све смо знали још у јуну месецу. Били смо јасно обавештени: да вакцине неће бити, да ће епидемиолошке мере остати на снази и да нам је јесен јако опасна и због епидемије грипа. Тада је Синдикат морао тражити, као један од најважнијих актера у школама у овом тренутку, да се направи јавна процена спремности објеката за јесен. И да се направи план прилагођавања новим условима, с тим да се почетак школске године започиње према припремљености школа да приме ученике (рецимо као у Данској).

2. Министарство мора дефинисати, односно измјенити и допунити правни оквир за организацију рада одгојно-образовних установа, уз акценат на радно-правни статус радника, а у складу са новонасталом ситуацијом узрокованом пандемијом. Директори школа морају заштитити радно-правни статус радника из ризичних скупина и оних који у заједничком домаћинству имају лица из наведених скупина. Министарство мора извршити надзор над примјеном ове активности у свим школама.

Коментар

Ово је кључно питање за одвијање наставе у времену несигурности. С тим да се овде морају додати услови рада наставника у време повећаног ризика за обављање посла. Посебно обавезни здравствени прегледи пре почетка школске године и формирање правног оквира за рад од куће. Мислим, да је предлог много раније требало сачинити.

3. Министарство и/или основне школе морају набавити довољне количине хигијенских и заштитних средстава и материјала неопходних за очување здравља радника.

Коментар

Ово је морало бити у школама већ почетком августа, са проценом коришћења и складиштења. Дакле, већ каснимо.

4. Министарство и/или Просвјетно-педагошки завод морају урадити посебне и јасне препоруке и упутства наставницима који ће садржавати препоруке за организацију наставе, прилагођавање и редуцирање наставних садржаја, моделе и облике реализације наставе, уз посебан акценат на ученике с тешкоћама.

Коментар

Ово је нереално очекивати да ће се урадити до почетка нове школске године и то је тешко да ико може испунити. Просветно-педагошки заводи неће то моћи да ураде за ову школску годину, јер за то им требају тимови стручњака (пре свега информатичара, педагога, психолога, дефектолога итд) који имају компетенције за формирање програма у условима неизвесности. А за то је пре свега, потребна обука и темељна припрема. Овај захтев сигурно нико неће реализовати.

5. Министарство и/или Просвјетно-педагошки завод морају урадити стручно упутство којим ће се прецизирати план рада школе у прве двије седмице, а исти подразумијева план рада органа и свих радника школе, упутства о поступању родитеља ученика, прецизна упутства за поступање сваког радника и начин обавјештавања надлежних органа у случајевима појаве симптома болести и заразе, као и утврђивање мјера према онима који не поштују препоруке, смјернице, наредбе и упутства надлежних органа.

Коментар

Овим захтевом Синдикат је на наки начин подржао оно што смо писали 6. августа 2020. године, а то је Протокол о партнерству у времену кризе. Све ове ставке (још један број који се односи на родитеље) треба да садржи овај акт. Зато се Протоколи о партнерству и доносе на нивоу школе и оделењске заједнице, јер предвиђају понашање актера у различитим ситуацијама (сличну препоруку је дало Министарство образовања Аустрије кроз идеју Корона семафора,  а сличне предлоге имају и неки немачки стручњаци).

6. Министарство и основне школе морају наставницима осигурати све неопходне увјете за реализацију онлине наставе, без обзира да ли ће наставник онлине наставу реализирати из школе или из своје куће.

Коментар

И ово је део Протокола о партнерству, у коме се обавезе у оквиру онлине наставе, као и рад са ученицима са посебним потребама посебно регулишу. А поготову се регулише онај познати део из педагошке комуникологије када се сви актери редовно обавештавају и укључују у реализацију програма. Поред тога, школа је дужна да направи посебну организациону јединицу за припрему онлине наставе (то смо посебно потенцирали у априлу истражујући немачко искуство) а локална заједница да подржи тај део рада.

7. Министарство мора основним школама послати јасно упутство да сви радници, а не само наставници који су из ризичних скупина и који у заједничком домаћинству имају лица из тих скупина, а који имају услове за рад од куће, требају радити од куће.

Коментар

Исто се регулише Протоколом о партнерству као што смо навели у претходном коментару.

У свим текстовима које смо објавили од априла месеца ове године, понављали смо да школа у време пандемије (образовање у времену неизвесности) мора другачије да ради. Истицали смо да треба формирати флексибилан систем са транспарентним принципима. Наглашавали смо да није добро са претходно тврдих (наредбодавних) позиција, доносити одлуке када школе нису у могућности да нормално раде.

Указивали смо, да никако не смемо себи да дозволимо поједностављење ситуације са наставним процесом. Данас у образовању, политички начин размишљања не вреди много, јер се ради о системском проблему, који негира решавање на парцијалан начин (оно што смо стално указивали да је образовање сложени адаптивни систем). Овај проблем данас се може решити само заједничким приступом, не одбацивањем идеја и актера, не кажњавањем, а никако наредбама. Сви актери морају помагати једни другима: синдикати министарству, родитељи и једнима и другима, ученици морају бити спремни за овај нови начин рада.

Протокол о партнерству све то подразумева. Међутим, тражи пре свега, промену понашања у школи и посебно објашњење: да школа неће моћи да функционише на стари начин. Више нису исти односи као што су били некада (то је најбоље показао већ поменути материјал Министарства образовања Аустрије) када је школа функционисала у нормалним условима и када није било опасности за актере наставног процеса.

У школи директор није више наредбодавац, он ће бити модератор процеса који почиње у септембру а завршава у јуну, где се морају актери договорити да имају поверење једни у друге. Директор мора да координира са свим актерима (родитељи, наставници, ненаставно особље, локална заједница, епидемиолози, превозници, добављачи хране итд.) како би створио амбијент флексибилне школе. Једино ако направимо флексибилну школу имамо прилику да омогућимо ученицима да квалитетно уче и доба пандемије. Односно да обезбедимо једнакост и равноправност без обзира како се та настава одвијала (у учионици или онлине). Све остало је само форма и заблуда.

На жалост, начин комуницирања у овом материјалу Синдиката,  такође је на стари начин и они морају да промене своје схватање о новој (флексибилној ) школи. Наравно, аутор не очекује да ће се то одједном променити, али искуство говори да овакви захтеви су један од начина, да се систем тргне из летаргије и не дођемо у ситуацију да за месец дана опет није у стању да функционише.

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.