РЕКОРДЕ ОБАРА И У АМЕРИЦИ: Нико не слаже Рубикову коцку као гимназијалац из Бањалуке

Ево како ријешити Рубикову коцку једном руком за пар секунди

T.Čalić / 02. октобар 2017

Гимназијалац из Бањалуке Ренато Стопић на такмичењу у “спидкјубингу”- брзом слагању Рубикове коцке поставио је нове рекорде и тренутно држи 20 националних рекорда!

До сада се такмичио у бројним дисциплинама, а посљедње два такмичење је имао током боравка у САД, гдје је у склопу ЕС програма годину дана живио и похађао школу.

“Дисциплине варирају од слагања 2×2 коцке и ове обичне коцке , затим великих коцки 7×7, различитих облика као што су пирамиде или  петостране коцке . Иначе сам се за Рубикову коцку заинтересовао прије пет године, гледао сам једну тв емисију, заинтересовао се,  истраживао на интернет, пратио упутства, а када сам се мало усавршио кренуо сам и са такмичењима”, прича Ренато.

А како најбољи бх играч слаже Рубикову коцку и то једном руко за само пар секунди погледајте у видеу испод

 

Са Ренатом смо разговарали и о његовом боравку у Америци, у малом граду Солину у околини Кливленда.  Каже да ће та година за њега остати незаборавна, а најаћи утисак на на њега је оставио амерички систем образовања, отварање бејзбол сезоне и кошаркашка утакмица.

“Требало ми је мало у почетку да се навикнем на њихов систем, али ми је јако брзо легао. Неки предмети су бавезни, али доста њих бирају и сами ученици што ми је јако допало. Мислим да, како бисмо увели неке добре ствари из њиховог образовног система код нас, морали би промијенити цијели наш систем. Само њихов систем ваннаствних активности и како је интегрисан са самом наставом би тражио битне промјене у нашем систему”, наглашава Ренато. 

Ренато с пријатељима током активности у школи

Кошарка и бејзбол, те атмосфера која влада на утакмица су такођер били нешто посебно и што је тешко ријечима исказати.

“Један од највећих доживљаја ми је свакако било отварање бејзбол сезоне. Моја породица домаћин код које сам боравио, одвела ме је  на прву утакмицу сезоне, на стадиону ''Прогрессиве Фиелд'' у Кливленду. Играли су Кливленд ''Индианс'' и ''хите Соцкс'' ит Чикага. Такође, Кливленд ''Цавалиерс'', њихов НБА тим, је велика сензација јер за њих игра познати ЛеБрон Јамес и освојили су НБА првенство за Кливленд након неких 60 година. ''Цавс'' су играли против Милвокија и баш су издоминирали па је локална публика, укључујући и мене, била презадовољна. Цијело то искуство је било сјајно, стадион, угођај, атмосфера, сам ритуал који постоји око кошаркашке утакмице у Америци”, наглашава наш саговорник. 

На крају разговора смо га питали и да ли ће га година коју је провео у САД, можда опредјелити за живот на посве другом континенту, на што је рекао да није сигуран јер и САД има како своје врлине, тако и мане, али да послије овог искуства има представу о томе како би живот тамо изгледао, па нем никаквих заблуда. Због тога каже највише и препоручује ЕС  програм, јер ће свима показати да живот негдје друго није идеалан и да сви људи имају исте проблеме, жеље, циљеве и страхове. 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.