Рензо Давидди: БиХ је сама себи изрекла санкције

Односи Босне и Херцеговине и Европске уније ускоро би могли ући у потпуно нову фазу, ако је судити више према ономе што Рензо Давидди, други човјек Делегације Европске уније у БиХ, наговјештава, него што је вољан рећи, пише данашњи Дневни аваз.

Fena / 27. јун 2013

Током разговора за Аваз, Давиди није крио не само разочараност него и забринутост ситуацијом у земљи и њеним односом према ЕУ.

- Рекао бих да је наступио тренутак када ми размишљамо како ће ЕУ радити са БиХ. Сви наши напори да покренемо земљу напријед на дијелу европских интеграција не дају очекивани резултат. Видјет ћемо шта ће размишљање донијети и коју ћемо стратегију имати. Постоји низ опција. На примјер, да имамо прецизније увјете, више међусобно интегриран приступ, и то не само када се ради о инструментима које ЕУ директно контролира, попут фондова ИПА-е те буџетска подршка, него и кроз институције у којима смо члан, попут европских фондова, али и институција у којима су наше чланице у Управним одборима и имају значајан утјецај. Видјет ћемо како ће се ствари даље развијати. Једна је ствар када се добро вођена политика награђује. Грешка је када се погрешна политика награђује. Ако ЕУ закључи да награђујемо лошу политику, онда требамо престати с тим - казао је Давидди. Питање санкција ЕУ према БиХ само по себи се наметнуло. - Не. Не ради се о томе. Већ смо много пута рекао да је највећу санкцију БиХ већ сама себи изрекла - недостатак напретка по европским питањима. Из сваког угла гледања, напредак према ЕУ је најкорисније нешто за било коју земљу, дакле и БиХ. Будућност ове земље дефинитивно је у уласку у Унију - казао је Давидди. Он је истакао да су ЕУ и њене институције показале на моменте чак и невјероватно разумијевање и толерантност према специфичности ситуације у БиХ. Но, пречесто у напори нису уродили плодом. То се види и на примјеру уласка Хрватске у ЕУ. Неколико дана прије тог чина, БиХ треба донијети цијели низ одлука и инструкција. А тога нема. - БиХ до краја овог мјесеца мора донијети споразум о ревизији Споразума о стабилизацији и придруживању и Привременог споразума. Ради се о томе да 1. јула Хрватска улази у ЕУ те постој и потреба да се специфицира какав ће се режим на граници примјењивати према новој чланици Уније. Додатни проблем је и то што Хрватска излази из ЦЕФТА-е. Ова два питања требају се уградити у трговински режим БиХ. То значи практично ово: 2. јула из Хрватске на границу БиХ долази камион. Како ће га, по којим правилима прегледати цариник? БиХ то мора ријешити, иначе ће настати конфузија на граници. До сада то није ријешено. Упитан какав одговор ЕУ може бити у таквој ситуацији, он каже: - ЕУ ће реагирати, као и државе чланице. А од 1. јула Хрватска је 28. чланица Уније. Једнака са свим другима. Постоје зоне одговорности за које су задужене само државе чланице. Када је трговина у питању, ЕУ је та која је надлежна. Ви сте видјели да је ЕУ већ суспендирала одређена средства ИПА-е. То је урађено тек након што смо покушали све, уважили и специфичност БиХ, показали максималну флексибилност и разумијевање. Без резултата с друге стране, и новац је преусмјерен другима. Морам вам рећи да у ЕУ више нема апетита за прављење неких изнимних напора да је БиХ у питању - закључује Давидди.

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.