Републици Српској годишње НЕДОСТАЈЕ 7.000 БЕБА Представљена пронаталитетна политика. Ово су прве мјере Владе

За замјену генерације у Републици Српској годишње недостаје око 7.000 дјеце.

BUKA portal / 11. септембар 2019

Blic

Истовремено, све више старимо и у просјеку смо стари 43 године, док је младих до 14 година старости 13,4 одсто, а старијих од 65 година има 19,5 одсто у укупној популацији.

 

Ово су само неки од тренутних показатеља тренутног демографског стања у Републици Српској. Професор Драшко Маринковић представио је данас докумет „Демографски развој и популационе мјере“ широј јавности у згради Владе РС, а презентацији је присуствовао премијер РС и већина министара.

 

Представљању документа претходио је спот Министарства породице, омладине и спорта којим је, како је рекла министарка Соња Давидовић, најављена кампања о бризи за породицу.

Професор Маринковић поновио је да је веома битно да је у посљедњих осам година заустављен пад рађања и да је прошле године рођено 230 беба више него годину прије. Он је рекао да су стручњаци који су израђивали овај документ препознали мноштво мјера Владе РС и локалних заједница на побољшању наталитета.

 

Међутим, по његовим ријечима, потребно је ове мјере систематизовати и доградити. Тако је тим стручњака, на основу анкета међу породиљама и мајкама до 50 година старости, предложио да се мјере раздвоје на материјалне и нематеријалне. Материјалане су углавном већ постојеће које се издвајају, а неке би требало промјенити или другачије распоређивати.

Маринковић издваја посебно нематеријална давања, јер су то мајке препознале као проблем због чега се не одлучују за више од једног или двоје дјеце. Тако мајке траже сигурност на послу, флексибилније радно вријеме за запослене који имају дјецу до три године старости, појачану контролу инспекција над послодавцима, затим усклађивање радног времена вртића са радним временом родитеља, те увођење продуженог боравка за дјецу до четвртог разреда.

 

Премијер РС Радован Вишковић поновио је да Влада издваја 1,5 одсто из буджета за подстицај наталитета. Најавио је да ће се синхронизовати мјере са локалним заједницама, неке ће бити промјењене, а биће уведене и нове.

– Неке мјере смо већ предложили, као што су плаћање породиљског одсуства породиљама и матерински додатак за незапослене мајке без временског ограничења – рекао је Вишковић.

Он је додао и да се Влада мора одлучити шта јој је циљ – подстицај првог или трећег дјетета.

Српскаинфо.цом


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.