РЕПУБЛИЧКИ ШТАБ ПРЕДЛАЖЕ А ВЛАДА РС НАРЕЂУЈЕ: Откривамо шта доноси нови Закон о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама по хитном поступку

Влада Републике Српске ће бити задужена за доношење ванредних мјера на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, сазнаје БУКА

Elvir Padalović / 24. новембар 2021

Foto: BUKA

 

Влада Републике Српске затражила је да дневни ред сједнице народне скупштине Републике Српске буде допуњен Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама по хитном поступку

Према сазнањима БУКЕ, Влада Републике Српске ће бити задужена за доношење ванредних мјера на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације.

То су основне измјене Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, у чији приједлог је портал БУКА имао увид.

Истовремено овим је Влада Републике Српске признала да су одређене мјере,  усвајане током ванредног стања у Републици Српској, донесене мимо Устава Републике Српске

Према новом приједлогу Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама. пише да ће Влада Републике Српске на "приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације актом из своје надлежности уређивати начин извршавања мјера за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама".

Другим ријечима Влада РС преузима досадашњу праксу да то чини Републички штаб.

Члан 47. овог Закона се такођер мијења те се њима проширује надлежност Републичког штаба, који ће од сад моћи "предлагати Влади мјере за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама".

У разлозима за доношење овог Закона односно предложеним измјенама Влада Републике Српске признаје како је УСтавни суд Републике Српске утврдио да су одређене забране и ограничења неуставне и незаконите јер Републички штаб за ванредне ситуације није орган надлежан за прописивање наведених мјера, већ је искључиво оператино-стручно тијело формирано за координацију и руковођење приликом заштите и спасавања.

"Узимајући у обзир ванредну ситуацију која је на снази.....предложена је допуна члана 18. Закона о заштити и спасавају у ванредним ситуацијама на начин да Влада Републике Српске актима из своје надлежности уреди начин изврашавања мјера за заштиту и спаавање у ванредним ситуацијама..као и допуна члана 47. предметног закона у смису утврђивања надлежности Републичког штаба за ванредне ситуације за предлагање Влади Републике Српске мјера за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама" стоји у образложењу за доношење овог Закона.

Подсјетимо, Уставни суд Републике Српске  утврдио је у априлу ове године да закључци Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања на територији РС од 31. марта, 6. априла, 27. априла и 5. маја 2020. године, у вријеме важења, нису били у сагласности са Уставом, Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и Законом о заштити становништва од заразних болести

"Уставни суд је утврдио да је Републички штаб за ванредне ситуације, доносећи оспорене закључке, прекорачио своја овлашћења оперативно-стручног тијела формираног за координацију и руковођење приликом заштите и спасавања на територији РС-а, сходно релевантним одредбама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама", саопштено је из Уставног суда РС-а.

Уставни суд је "утврдио да наведени штаб није био овлашћен ни да, у смислу одговарајућих одредаба Закона о заштити становништва од заразних болести, ограничи кретање у зараженом и угроженом подручју, а имајући у виду надлежности министра здравља и социјалне заштите у овом контексту".

"Уставни суд је констатовао да се само законом могу увести ограничења кретања уколико је то неопходно ради заштите безбједности и здравља људи, те да Републички штаб за ванредне ситуације није био овлашћен да оспореним актима ограничи и забрани кретање на територији РС-а. Поступајући на овакав начин, оцијенио је Уставни суд, ово тијело је, супротно Уставу, на себе преузело законодавна овлашћења Народне скупштине РС-а, чиме је поступило супротно зајемченим начелима владавине права и подјеле власти", наведено је тада из Уставног суда РС.

Народна скупштина Републике Српске укинула је 21.маја ванредно стање које је у том ентитету уведено скоро два мјесеца раније с образложењем како ће то помоћи спрјечавању ширења епидемије проузрочене коронавирусом.

Дан касније, на сједници одржаној 22. маја, Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку да се од те вечери укида полицијски час на територији Републике Српске.

Одлука о укидању ваннредног стања у Републици Српској значила је и укидање полицијског часа који је од 28.марта непрестано био на снази сваке ноћи, а повремено је продужаван и на дане викенда како би се на минимум смањило кретање људи.

 

 


 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.