Република Српска је већ одвојена, само то није проглашено

"Ако хоћемо стабилан Балкан, онда се он мора редефинисати на начин да буду обједињени простори гдје су већински доминантни народи.

BUKA portal / 15. април 2019

 Међутим, ми смо овдје експеримент који није дозволио да се народи разграниче на историјски начин, да изграде своје државе и онда покушају да сарађују и граде пријатељство, него смо остали у тињајућем сукобу око многих питања. Све док имате проблем граница и отетости територије, не можете да обезбиједите трајан мир", рекао је у интервју за  "Новости" Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, коментаришући идеју о разграничењу са Албанцима.

Додик напомиње да Српска отворено прати политику Београда и да ће прихватити све што Србија изабере као дефинитивно рјешење.

-Остајете ли при свом ставу - ако Косово добије столицу у УН, РС ће прогласити независност?

"Наравно. То није спорно. Ми смо већ одвојени, само то није проглашено. БиХ је потпуно подијељено друштво. Држава не функционише, већ постоји нека њена имагинација. Дејтонски споразум је "склепао" ту земљу која нема ништа заједничко, а ми сад треба да покушамо да направимо неку заједничку политику. То не иде", рекао је Додик.

-Недавно сте у Нишу казали да су пред Србијом и Српском деценије уједињења. Хоћете ли то можда убрзати?

"Хоћу ако будем могао, али нисам авантуриста и нећу народ увести у страдање или избјеглиштво. Сматрам да ће се у геополитичком и регионалном кретању створити један моменат када ће уједињење бити могуће. Немам дилеме да ће се то десити, само се бојим да ја, или неко други, тај моменат не пропустимо", навео је Милорад Додик.

-Поново сте активирали мапу српске државе на Балкану, овај пут и са дијеловима Црне Горе?

"То је хипотетичка прича, а ја имам право да промишљам. Најстабилније би било када би се Срби објединили у једној перспективној држави Србији. Нисмо никада никога у историји напали, па нећемо ни сад. Тај простор припада нама. Како ће неко из Сарајева моћи да каже да је Бањалука његова? Није његова, већ наша, српска. Она осјећа да припада Србији. Сви то мисле и 99 одсто Срба сматра да је то Србија, а други могу да се боре против тога колико хоће, джаба им", сматра српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

-Мислите ли да би протести у Београду могли да доживе "мајданизацију" и да ли је то интерес западних сила?

"Примарни интерес Запада је да има нестабилне државе, да би могли да интервенишу. Нико не жели јаке лидере у региону. Чим то неко постане, дестабилизују га, јер им смета. Србија сад рјешава проблем Косова и треба јој јака преговарачка позиција, али ако имате нестабилност унутра, одмах нисте довољно снажни. Ови који ходају улицама нису ни свјесни употребе и злоупотребе у том погледу", каже Додик.

-Неки су вам замјерили што сте осудили протесте и тако се сврстали на Вучићеву страну?

"Нека замјера ко шта хоће. Ја подржавам ово што Вучић ради. Да није демократска, власт би извела полицију и војску и разбила протесте. Види се да је за вријеме Вучића економија Србије порасла, у условима када економије у окружењу стагнирају или падају. Причам са њим и не мисли он да овде тече мед и млијеко. Зна да има проблема колико хоћете, али примјећујем његову посвећеност да реагује на сваки", изјавио је Милорад Додик.

-Колико ће трајати парализа власти у БиХ, хоће ли бити изабран Савјет министара?

"Она је увијек у парализи. И прије четири године је изабран Савјет министара, па је послије годину дана ушао у блокаду, ништа није могао ни да предложи, ни да одлучи. БиХ је немогућа конструкција и парализа је њен концепт", оцијенио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

-Утиче ли то на Републику Српску, хоћете ли због тога предузимати неке кораке?

"Наравно да утиче, ми смо "убачени" у тог монструма. Али, РС је стабилизовала своју економију и свој буджет, захваљујући помоћи Вучића. Стабилне су и политичке институције. Српска је у немогућим условима показала способност да егзистира. Да нема странаца, БиХ не би трајала ни два дана. Пустите нас и ми ћемо бити држава", каже Додик за "Новости".

-Ако се настави блокада, хоће ли се Срби повући из Парламента БиХ, а ви из Предсједништва?

"Направићемо тактички најбоље што је могуће. Нешто ми се свиђа да их мало иритирам тамо", навео је предсједаваћи Предсједништва БиХ. 

-ДА ли вам је Емир Кустурица поклонио онај кишобран у бојама српске заставе да га носите у Предсједништво БиХ?

"Донио је нешто и неке књиге", наводи Додик. Одговара и да кишобран није носио, јер није било кише.

-А како се снашао као ваш савјетник?

"Кад се пробуди ујутру одмах зове телефоном и говори о томе шта можемо очекивати за 10, 15 година. Упоран је, у неким стварима не одустаје. Он је мој пријатељ, политички истомишљеник, човјек са несумњивим ауторитетом, који може свима нама да помогне", рекао је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ у интервју за "Новости".


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.