РЕПУБЛИКА СРПСКА ОСТАЈЕ БЕЗ ДЈЕЦЕ Све мање ђака

У Бијељини сваке године све је мање ђака првака, те је ове године у прве разреде у основним школама уписано њих 46 мање него прошле године. У преводу изгубили смо скоро два и по одјељења.

BN / 20. август 2018

 У 12 централних основних школа и 35 подручних одјељења на јесен ће у школске клупе засјести 931 првачић. У градским школама број ђака првака осцилира, али у сеоским срединама стално опада.

 

"Неке од школа нису уписале ниједног првачићћа. То су углавном подручне школе. Само можемо рећи да је у значајном опадању у односу на прошлу годину гдје смо изгубил већ негдје око 40 ученика, скоро два и по одјељења", каже Лјубица Млађеновић из Одсјека за образовање и науку.

 

"Што се тиче ове школске године отприлике броје је исти уписаних, али се можемо похвалити подручном школом у Патковачи која биљежи тренд пораста броја ученика на упису", тврди Дејан Вуковић директор ОШ “Јован Дучић”, Бијељина.

 

"Што се тиче централне школе школе у Пучилама стање је отприлке исто, као и претходних година. Већ знамо да смо подручну школу у Новом насељу затворили због малог броја ученика укупно је било 5 ученика у 5 одјељења тако да је она затворена."

 

У западном дијелу Семберије учионице ће и ове јесени бити полупразне. Школа „Стеван Немања“ у Горњем Драгаљевцу некада је уписивала 80 првачића, а ове године свега 31. 

 

У два подручна одјељења није уписан ниједан првачић, а у два села само по један ђак. Комбинована одјељења су неминовност, а у скоријој будућности пријети и затварање појединих школа.

 

"Ја вјерујем да се чак и следеће године очекује можда и затварање, већ у 2017/2018 затворено је око 16,17 подручних школа у цијелој РС", додаје Млађеновићева.

 

Аларм је давно упаљен. На потезу је држава која треба активно да се укључи у рјешавање овог проблема.

 

"Чињеница да ми размишљамо о томе да сваке године тј. прошле године 90 подручних и центранлни школа буде затворено само размишљање о томе говори у којем смо ми проблему", каже демограф Александар Чавић.

 

Пронаталитетне мјере могле би да дају резултате, али чињеница је да ћемо имати све мање дјеце у школама, јер је 1999. године у РС рођено 14.000 беба, а прошле нешто више од 9.000. Пад наталитета И миграције узимају свој данак.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.