Република Српска се продајом трезорских записа задужује за 30 милиона КМ

Република Српска ће 20. јануара понудити на продају ентитетске трезорске записе, вриједне 30 милиона КМ, како би прикупила новац за финансирање буджетских издатака.

BUKA portal / 11. јануар 2020

То су прве овогодишње краткорочне хартије од вриједности којима се задужује тај бх. ентитет. Номинална вриједност трезорског записа је 10.000 КМ, а датум доспијећа је шест мјесеци, док није одређена валутна клаузула.

У јавном позиву Министарства финансија РС-а, објављеном на Бањалучкој берзи, прецизира се да је ово 60. аукција трезорских записа РС. Максималан износ краткорочног дуга РС-а у току ове године може бити највише до осам посто редовних прихода остварених у претходној години.

РС планира да се у овој години дугорочно задужи у максималном износу до 315 милиона КМ, док би краткорочна задужења могла да износе до 227,8 милиона КМ.

У одлукама о дугорочном и краткорочном задужењу РС, које су усвојене у Народној скупштини РС, наведено је да ће се споменута средства осигурати кредитним задужењем код домаћих и иностраних кредитора, те емисијом дугорочних и краткорочних хартија од вриједности на домаћем финансијском тржишту.

Из Бањалучке берзе су недавно саопћили да су лани на пораст њиховог укупног промета највећи утицај имале јавне понуде обвезница и трезорских записа РС, у вриједности од 325 милиона КМ.

''Протеклу годину на Берзи је обиљежио промет дужничким хартијама од вриједности. Промет обвезницама и трезорским записима на примарном и секундарном тржишту је износио 84 посто од укупног промета'', прецизирали су из Берзе.

Стање укупног дуга РС на крају септембра 2019. године, према прелиминарним подацима Министарства финансија, износи пет милијарди и 381,19 милиона КМ.

Фена


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.