РЕШИТЕ ПРОБЛЕМЕ С БУКОМ ЈЕДНОМ ЗАУВЕК

Да ли сте икада размишљали колико вам заправо смета бука и како то утиче на ваше расположење и здравље?

PR / 25. јул 2019

 

Неугодне звукове из околине углавном покушавамо игнорисати, иако нам то у већини случајева баш и не полази за руком. Лупање, галама, шкрипа, телефонски аларми... Готово да нема дана да не региструјемо неке непријатне звукове из околине на које „не можемо“ утицати.

Тема буке и кућног реда у вишеспратницама је ових дана нарочито актуелна у Србији где ускоро ступа на снагу нови закон о правилима становања. Ово подразумева да можете платити високе новчане казне у случају нарушавања кућног реда, што се већ и догодило оцу једног детета које је трчкарало по стану и правило буку комшијама које станују испод.

Да овај проблем никако не треба занемаривати сведочи и извештај Светске здравствене организације (СЗО) под називом "Терет болести изазван буком у животној средини" у којем се истиче да дуже излагање буци може довести до озбиљних здравствених проблема.

Како компанија XЕЛЛА води рачуна о заштити човековог здравља и његове животне средине, посветила је пажњу и овом проблему и развила системска решења за заштиту стамбених и пословних простора од неугодних звукова и буке. Једнако као што све више људи постаје свесно колико је стрес лош по наш организам, поред промене исхране и животних навика, долазимо и до иновативних решења у области звучне регулације која нам може сачувати мир и здравље.

 

 

Како изгледа добитна формула против буке?

Добитна комбинација пронађена је у иновативном ФОНО концепту компаније Xелла који ефикасно "упија" буку која долази из унутрашњег окружења и спречава њено ширење, обезбеђујући на тај начин здравији, мирнији и квалитетнији свакодневни живот у стамбеном или пословном простору.

 

Формула овог иновативног решења крије се у комбинацији YТОНГ ФоноБлоцк-ова и СИЛКА блокова који заједно пружају најефикаснију звучну изолацију унутар стамбених јединица и то у три најбитније позиције:

Звучна изолација између два стана;
Звучна изолација између стана и ходника;
Звучна изолација унутар саме стамбене јединице, рецимо између две собе или купатила и собе.

Да би се ово решење што лакше прилагодило различитим потребама и карактеристикама простора у које се уграђује, већ постојећи асортиман Yтонг ФоноБлоцк-а димензије 25 цм проширен је са три нове димензије, тј. ФоноБлоцк-овима од 20, 15 и 12 цм, а свака димензија има своје препоручене позиције уградње. Тако се, примера ради, за изолацију унутар саме стамбене јединице препоручују Yтонг ФоноБлоцк-ови димензија 12 и 15 цм, док се веће димензије од 20 и 25 цм углавном користе за звучну изолацију између два стана или стана и ходника.  

Две најбитније предности овог иновативног решења за звучну изолацију су заштита здравља људи и лакши избор материјала у фази пројектовања. Наиме, са Yтонг ФоноБлоцк-ом димензија 25 цм постиже се звучна изолација у висини од 55 дБ, што је изнад прописаних норми (52 дБ). То је потпуно нов концепт за преграде када су у питању зидарски радови на објекту који задовољавају све стандарде прописане домаћом регулативом.

Осим што ефикасном звучном изолацијом штити здравље људи, Фоно концепт осмишљен је истовремено и тако да пројектантима олакша избор материјала у фази пројектовања зато што им нуди систем преградних зидова који, поред захтева за звучном изолацијом, испуњавају и захтев за коефицијентом пролаза топлоте У, који је прописан Правилником о енергетској ефикасности зграда.

3 златне предности ФОНО концепта

На звучну изолацију је важно мислити већ приликом пројектовања како касније не би требало улазити у адаптацијске захвате. Још донедавно пројектовање није озбиљно узимало у обзир захтеве заштите од буке, стога данас има много зграда са неадекватном звучном изолацијом. Најједноставније решење за идеалну заштиту од буке омогућава управо Фоно концепт компаније Xелла који поседује неколико златних предности у односу на друга решења:

Чува здравље људи захваљујући ефикасној звучној изолацији унутар стамбеног простора;

Олакшава избор материјала свим професионалцима у фази пројектовања;

Прилагођава се различитим потребама и позицијама за изолацију захваљујући супериорним карактеристикама Yтонг ФоноБлоцк-ова и Силка блокова.

 

 

Више о Фоно концепту као и другим предностима Xелла система и производа за градњу пронађите на линку: хттп://www.yтонг.рс/фоно-блоцк.пхп


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.