Ресторан погрешних наруджби: Ресторан у којем су сви конобари људи са деменцијом

"37% наших наруджби су погрешне, “али 99% наших муштерија је задовољно."

M.P. / 26. август 2019

Ако сте икада били у Јапану, онда знате да се у јапанским ресторанима никада не праве грешке. А уколико случајно дође до грешке, чак и ако је она тривијална, власници ће учинити све да изгладе ствар. Али као што само име говори, Ресторан погрешних наруджби у Токију ради ствари мало другачије.

“Помислићете да је то лудост - ресторан у којем не могу чак ни наруджбу да запамте", наводи се у опису ресторана. "Сви наши конобари су људи са деменцијом. Они ће можда, а можда и неће, запамтити вашу наруджбу."

Иако се овакав концепт чини у супротности са јапанском културом, он заправо одражава реалност јапанског друштва у 21. вијеку: становништво Јапана стари и  проценат старијих људи је већ изузетно висок. Броја обољелих од Алцхајмерове болести убрзано расте.

Иако су цијели градови већ почели да организују своје услуге у складу са растућим бројем грађана са деменцијом, сама деменција остаје недовољно схваћена.

У промотивном филму, продуцент ресторана Схиро Огуни каже: "Људи вјерују да не можете ништа сами урадити и болест често значи изолацију од друштва. Ми желимо промијенити друштво како би оно постало опуштеније. Са или без деменције, можемо живјети заједно у хармонији."

У филму можете видјети на дјелу њихов тим конобара са деменцијом. Неки од њих су средњих година, неки су у десетој деценији живота, али чини се да сви знају како успоставити добар однос са муштеријама — што је кључна вјештина у раду са људима, нарочито када дође до грешке. Можете их видјети како доносе наруджбе, исправне и погрешне, али чини се да гости у оба случаја уживају у искуству. 

"37% наших наруджби су погрешне," наводи се у извјештају ресторана, “али 99% наших муштерија је изјавило да су задовољни." Ово открива још једну истину о јапанској култури, коју ће признати свако ко је јео у Јапану: шта год да наручите, вјероватноћа да ће то бити изврсно је отприлике 100%.

"Ако добијете нешто што нисте наручили, можете само слегнути раменима и са осмијехом прихватити оно што вам је донесено. Његујемо овакву врсту комуникације гдје су људи брижни, опуштени и отворени. Муштерије долазе отвореног ума и будући да очекују грешке, они их прихватају без проблема, што ствара атмосферу прихватања. Желимо опуштеније и толерантније друштво", поручују из ресторана. 

 

Извор: Опенцултуре.цом
 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.