Ријеч струке: Ко све (не) смије бити вакцинисан и када се вакцинисати ако сте имали корону?

СВЕ ШТО ТРЕБАМО ЗНАТИ О ВАКЦИНАЦИЈИ У БИХ

FENA / 12. април 2021

Вакцинација је најучинковитија заштита од вируса корона, а неке особе су у дилеми јер се с једне стране желе заштитити од инфекције, док истовремено страхују од могућих контраиндикација. Постоје и одређене категорије људи код којих би требало, на неко вријеме, одгодити вакцинацију.


Како каже у разговору за Фену епидемиологиња у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић, вакцинација против ЦОВИД-19 контраиндикована је у случају познате алергије на неки од састојака вакцине, анафилактичког шока или озбиљне генерализоване алергијске реакције или друге тешке нежељене реакције на прву дозу вакцине, као и тешке алергијске реакције у анамнези. Наглашава да алергија на пеницилин, нутритивне или инхалаторне алергене није контраиндикација за вакцинацију.


По ријечима др. Аћимовић, вакцинацију против ЦОВИД-19 треба одгодити ако особа има симптоме акутне заразне болести. Код блажих инфекција, вакцинација се проводи након што се нормализује тјелесна температура.


Особе које су боловале од ЦОВИД-19, вакцину не би требало да приме мјесец дана након тога. Ако је особа вакцинисана против неке заразне болести, потребно је да прође 14 дана након што прими вакцину против ЦОВИД-19.


- Вакцинацију против ЦОВИД-19 треба одгодити ако је особа озбиљно имунокомпромитована нпр. трансплантација органа у посљедња три мјесеца, тренутно на хемотерапији, радиотерапији и слично - наводи. Додаје да се пацијент прво треба савјетовати са надлежним специјалистом, у тим случајевима.


Консултацију са надлежним специјалистом прије вакцинације препоручује и особама у фази погоршања хроничне болести, а одгађање вакцинације ако се ради о трудници или дојиљи.


Како истиче, вакцине против ЦОВИД-19 још нису у потпуности испитане на популацији дјеце. Због тога се вакцинација препоручује само старијима од 18 година (Гамалеyа - Спутник В, Астразенеца/Оxфорд, Синопхарм) односно старијима од 16 година (Пфизер-БиоНТецх).


- Код трудница се вакцинација против ЦОВИД-19 још не препоручује, јер нису обављена истраживања на трудницама. Међутим, неке вакцине су примјењене на великом броју трудница (десетине хиљада) у државама које су одлучиле да препоруче вакцинацију трудница због великог ризика од ЦОВИД-19 (вакцина произвођача  Пфизер-БиоНТецх у Израелу и у САД-у) и нису забиљежени лоши утјецаји вакцине на трудноћу, саму трудницу или бебу - каже др. Аћимовић.


Такођер, нема података из посебних истраживања о вакцинацији дојиља.


- За Спутник В произвођач не препоручује вакцинацију дојиља. Пфизер-БиоНТецх за своју вакцину препоручује да се може дати дојиљама ако спадају у групу која треба да се вакцинише, јер нема података који би указивали на евентуалну штетност вакцине по дијете које доји. Према препоруци Свјетске здравствене организације, дојиље које се вакцинишу не треба да прекидају дојење - истиче.


На питање за вакцинацију против ЦОВИД-19 особа које имају аутоимуне болести др. Аћимовић наводи да се не очекује да ће имати значајне нежељене ефекте вакцинације, на њихову болест. Како каже, произвођач Пфизер-БиоНТецх у упутству за употребу њихове вакцине против ЦОВИД-19 (Цомирнатy) наводи да се та вакцина може користити код особа са аутоимуним болестима.


Произвођач Институт Гамалеја из Русије наводи да се вакцина Спутник В може користити код особа с одређеним хроничним болестима, укључујући аутоимуне болести, уз опрез односно могу да се вакцинишу ако су у стабилној фази болести. У случају да је болест у фази погоршања, потребно је сачекати да се стање стабилизује.


- Конкретно, хашимото (аутоимуна болест штитне жлијезде) је учестало обољење. У Републици Српској већ имамо већи број људи који од тога болују, а вакцинисали су се против ЦОВИД-19 и нису имали посљедице - наглашава.


Све вакцине, које стигну у Републику Српску, распоређују се у здравстене установе према плановима које те установе доставе Институту за јавно здравство Републике Српске. Досад је у здравстене установе РС испоручено више од 31.000 прве дозе и око 10.000 друге дозе вакцина. Вакцинисани су здравствени радници (и они који су вакцинисани у Републици Србији), корисници и радници у старачким домовима, родитељи дјеце с потешкоћама у развоју, грађани старији од 65 година.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.