Ријеке у Босни и Херцеговини угрожене: Чувајмо ријеке и заштитимо оне који се за њих боре!

Учимо од жена из Крушчице...

BUKA/M.I.D. / 14. март 2019

Foto: BUKA

 

Стотине људи сваке године широм свијета данас подижу свој глас како би славили ријеке свијета и оне који се боре за њихову заштиту. Међународни дан акције за ријеке, који се обиљежава 14. марта, дан је када се славе успјеси као што су уклањање брана и поновно успостављање ријечног тока.

Због изградње великог броја хидроелектрана на нашим ријекама, постоји опасност да останемо без наших највећих природних вриједности. Вода и рјеке Босне и Херцеговине су заједничко добро нас и генерација које долазе. Међутим, према њима се власти односе искључиво као средству за брзо богаћење моћних појединаца. Штета коју при томе чине и природи и друштву је трајна и ненадокнадива, упозорава Коалиција за ријеке БиХ поводом 14. марта, Међународног дана акције за ријеке.

"Против хидроелектрана и за очување вода које живот значе, у БиХ се боре бројни појединци и удружења, чију улогу поводом Међународног дана акције за ријеке посебно наглашавамо. С обзиром да се ове године широм свијета нарочито истиче улога жена у заштити и управљању ријекама, као примјер у БиХ можемо да издвојимо успјешну  борбу жена Крушчице, али и напоре многих других жена да сачувају чисте ријеке у својим заједницама", наводе из Коалиције.

На дан посвећен солидарности, организације широм свијета једногласно упозоравају колико су нам ријеке важне и колико је важан приступ чистој и текућој води те да жене морају имати право гласа у одлукама које су везане за кориштење воде, што није увијек случај.

Међутим у Крушчици, управо су жене те које су прве устале и организовале се како би одбраниле своју ријеку од уништења које јој је пријетило изградњом двије хидроелектране. Стајале су на мосту укупно 505 дана, и дан и ноћ својим тијелима браниле пролаз инвеститорима. Доживјеле су и бруталне нападе од стране специјалаца који су послани да омогуће пролаз машинама, али упркос томе нису одустале. Остале су до краја и на крају су извојевале побједу.

 

Фото: Андреw Бурр

 

"Свашта смо преживјеле. Нападе, хаос, вриску, јауке и падање у несвијест. Ужасне сцене! Упркос томе, успијеле смо да одбранимо нашу ријеку. И данас, када прођем тим мостом, присјећам се тих страшних сцена и анализирам наш храбри подухват”, истиче Маида Билал, представница “Храбрих жена Крушчице” и додаје: “удружене, у Крушчици смо успјеле да се одупремо пуно јачем од себе”.

И многе друге заједнице у БиХ имају своје активисткиње које се храбро боре за очување ријека. У кампањи за ријеку Дољанку активно дјелује неколико жена. Наза Спахић из Удружења грађана «За Дољанку» из Јабланице истиче да су се она и њене колегице спонтано оранизовале и придружиле борби одмах послије првих протеста против изградње мале хидроелектране Злате.

“У нашем удружењу је  знатан број жена и дјевојака које врло активно учествују у раду удружења и борби против изградње мХЕ Злате, али и у другим активностима. Наша активност је свакодневна  и  заиста изискује велику  пожртвованост и посвећеност у чему су наше чланице удружења врло предане”, истиче Наза.

Овај дан, Коалиција за заштиту ријека БиХ обиљежиће и симболичном акцијом на друштвеним мрежама. Корисници Фацебоок-а ће током цијеле сљедеће седмице моћи да ураме своје профилне фотографије у оквир “Слобода ријекама” и тиме пруже своју подршку борби за њихово очување.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.