Ријешена највећа дилема у историји: Да ли је старија кокошка или јаје

Лјуска кокошијег јајета може да настане само из протеина који се производи у кокошијим јајницима, што значи да је кокошка морала да постоји пре јајета.

100posto.hr / 16. март 2018

Што је било прије, кокош или јаје? Ово питање једно је од најчешће постављаних у историји, а људи често бирају одговор 'јаје' уз аргумент да су на тај начин још диносаури долазили на свијет.

Но, знанственици са Свеучилишта Схеффиелд и Свеучилишта арицк имају другачији одговор. Нјихово истраживање показало је како љуска кокошјег јајета може настати само из протеина који се ствара у јајницима кокоши, што значи да је кокош морала постојати прије јајета.

Тај протеин зове се ОЦ-17 и дјелује као катализатор који убрзава развој љуске, а тврда љуска је потребна да заштити жумањак у којем се развија пилић, пише Даил Маил. Знанственици су користили суперкомпјутер ХЕЦТоР како би могли зумирати унутар јајета и проматрати његов развој.

Открили су како је протеин ОЦ-17 кључан за потицање кристализације у раним стадијима развоја љуске тако што претвара калциј карбонат у кристале калцита који творе љуску.

Кристале калцита може се наћи у костима и оклопима разних животиња, но код кокоши се стварају брже него код било које друге врсте, па производи шест грама љуске у 24 сата.  


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.