Рим је дословно затрпан смећем, шире се болести, на улицама штакори, издато хигијенско упозорење

СМЕТЛИШТА с којих тиња и на којима се госте штакори, изазивају бојазан за јавно здравље у Риму, лијечници упозоравају обитељи да заобилазе смеће побацано уз рубњаке, а немоћни грађани покренули су бизаран избор најсмрдљивије канте за отпад.

BUKA portal / 15. јул 2019

Мноштво туриста присиљено је кретати се између препуних канти, док опор смрад смећа остављеног на великој врућини привлачи стрвинаре и пријети ширењу болести у Вјечноме Граду. 

Шеф градског уреда за здравство Антонио Маги издао је "хигијенско упозорење" те рекао да би се оно могло претворити у упозорење о опасности за здравље грађана ако се болести почну ширити путем измета инсеката и других животиња које се часте на трулежи. 

Љутити Римљани у међувремену су на Тwиттеру покренули натјецање за најсмрдљивије канте за смеће. 

Кутије за пиззе наслагане једна на другу, остаци шпагета преостали након ручка и огуљене коре воћа на римске улице привлаче галебове, штакоре, чак и дивље свиње. А и вукови су пришли граду ближе него икад.

Додатно огорчење становника Рима изазива висока цијена коју плаћају за то да смеће труне на улицама. 

Град је 2017. потрошио 597 еура по становнику на управљање отпадом, што је највише у земљи и пуно је више него што за то издвајају становници Венеције (353 еура) или Фиренце (266 еура). 

Но Риму недостаје одговарајућа инфраструктура. Од три градска сметлишта, једно је затворено, а два су посљедњих мјесеци похарали пожари. 

Два постројења за биолошко управљање отпадом затворена су због редовног одржавања. 

Опћем стању не помажу ни бројни Римљани који на непредвиђеним мјестима, покрај канти за смеће остављају старе мадраце, хладњаке и лежајеве. 

Грађанин Салваторе Орландо (50) ипак упире прстом на римску управу. "Наравно да је крива градоначелница. Па не можете кривити грађане", рекао је. 

"Грађани производе смеће, морају га негдје бацити, а јавне службе га морају покупити. Једноставно је тако. За то плаћамо порезе", наглашава. 

Римска градоначелница Виргиниа Рагги (Покрет пет звијезда) казала је да ће криза бити ријешена у идућих 15 дана. 

Но да би се то реализирало, сваки се дан на спаљивање негдје другдје мора послати више од 5000 тона римског отпада. 

"Сви се жале на отпад, а нитко не жели спалионицу. Умјесто тога ми плаћамо за одвоз смећа у Аустрију или Нјемачку", рекао је један гњевни грађанин који није жели открити име. 

И папа Фрањо коментирао је "деградацију и запуштеност" Рима. 

Талијански министар унутарњих послова Маттео Салвини, челник крајње десне Лиге, већ је почео користити кризу са смећем као политичко стрељиво уочи локалних избора 2021. године. 

Но у граду у којему су кључни сектори премрежени корупцијом и кронично су неефикасни, становници се питају има ли Салвини чаробни штапић за рјешавање ситуације коју већ годинама не успијева ријешити нитко из политичког спектра. 

У међувремену, смеће је само један од изазова у граду с опасним рупама на плочницима и цестама, дрвећем које се руши на сваки мало јачи удар вјетра и аутобусима који се запале у вожњи, под увјетом да уопће успију покренути мотор. 

 

Преузето са Индеxа

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.