Роберт Коцх, велики проналазач малих ствари

Роберт Кох је био љекар и научник који се сматра оцем модерне бактериологије

BUKA portal / 27. мај 2020


Њемачки Институт „Роберт Кох“ често је помињан током пандемије вируса корона. Подсећамо ко је био човјек чије име носи овај престижни институт. 

Роберт Коцх је љекар који је открио бацил туберкулозе и добитник је Нобелове награде за медицину и физиологију.

Током истраживања почео је да користи напредне технике за анализу бацила, као што је агар медијум за раст бацила и Петријеве шоље, захваљујући чему је открио и бацил туберкулозе – Мyцобацтериум туберцулосис.

Своје откриће објавио је 24. марта 1882. године, што је за то вријеме, средину 19. вијека, било велико – јер је туберкулоза била узрок сваке седме смрти.

Заслужан је и за откриће бактерије која изазива колеру, истраживајући у Египту и Индији. Међутим, није Кох био тај који је пронашао ову бактерију, него Филипо Паћини, али је његово откриће пало у заборав.

Кох је од 1885. године почео да ради као професор на Универзитету у Берлину, као и у универзитетској болници Шарите.

До краја живота бавио се истраживањем, а путовао је по далеким земљама како би истраживао маларију и различите тропске болести које су владале у тим земљама.

Истраживао је зависност бактеријских патогена и преношења разних болести, и установио оно што данас стаје у изреку „чистоћа је пола здравља“. Кохова открића се сматрају темељом модерне микробиологије, јер су омогућила значајно продужавање животног века и побољшање здравља људи широм свијета.

Роберт Кох је био хирург у Француско-пруском рату 1870. и 1871. По завршетку сукоба, постављен је за главног окружног лекара Познања, који је тада припадао Њемачкој. Тамо је почео да се бавио биологијом бактерија. Електронских микроскопа, наравно, није било и бактерије су били најсићушнији патоген који је уопште могао да се види конвенционалним микроскопима. Кох је открио бактерију антракса и описао како се преносе њене споре. То је уједно био и његов први велики научни рад који је објављен 1876. године.

То све није прошло незапажено – Кох је позван у Берлин да води новоосновану бактериолошку лабораторију и тамо му је пошло за руком да изолује бактерију која изазива туберкулозу. „Етиологија туберкулозе“ био је први рад у историји који идентификује неки микроорганизам као изазивача болести. Управо за тај рад је немачки лекар добио Нобелову награду за медицину 1905. године.

Кох је био човјек свог времена, а то је било вријеме проналазака и открића нових територија. Зато је и сам Кох често био далеко од куће – истраживао је колеру у Египту и Индији, говеђу кугу, слинавку и шап у Родезији (данашњем Зимбабвеу), а маларију у Италији, Индонезији и источној Африци. Зато Кох важи за оснивача тропске медицине и микробиологије. Развио је методе за издвајање бактерија које ни савремена медицина није превазишла.

Све у свему, Кох је до данас остао велики истраживач малих бактерија. Тако су Уједињене нације прогласиле 24. март за Свјетски дан борбе против туберкулозе – управо је то датум када је Роберт Кох, прије много година, изоловао патоген који изазива туберкулозу. Данас, у његово име, „Краљевски пруски институт за инфективне болести“ у којем је некад радио носи име „Институт Роберт Кох“.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.