Родитељи оптужили директорицу бањалучке школе да приморава ђаке на скупе излете

Група родитеља ђака бањалучке ОШ "Змај Јова Јовановић" тврди да су трошкови излета које организује школа виши од реалне цијене те оптужили директорицу Дијану Богдановић да врши притисак да ђаци морају да учествују.

Nezavisne / 22. октобар 2019

printscreen

Група родитеља, која се потписује као "Забринути родитељи ученика ОШ 'Змај Јова Јовановић' Бањалука", путем дописа се обратила медијима и Министарству просвјете и културе РС, те изнијела проблеме с којима се, како кажу, суочавају. У допису су написали да, поред високе цијене излета, директорка школе врши и притисак на родитеље и учитеље да дјеца нижих разреда учествују у школи у природи иако то није планирано правилником, те прибавља незаконит проценат од уплате за поменуте активности.

"Већ низ година, а то потврђују и родитељи чија су старија дјеца похађала ОШ 'Змај Јова Јовановић', сумњамо да су трошкови које данас плаћамо за школске излете, школе у природи и сл. далеко виши од реалних трошкова и цијена које су биле у периоду прије него што је Богдановићева дошла на мјесто директора", наводе у допису ови родитељи, који су жељели остати анонимни.

Они су додали да је на излету школе у октобру ове године дошло до повреде два ученика, а један од њих је задобио прелом руке. У допису тврде да је након тог директорица држала дијете сат времена "у мировању", док није завршен ручак за раднике.

Дијана Богдановић, директорица ОШ "Змај Јова Јовановић", рекла је да је јасно да се ради о малициозном допису да се дискредитује њена личност.

"Никакав притисак не вршим на родитеље, имамо дивне родитеље у школи с којима сјајно сарађујем и то је врло лако провјерљиво. То је потпуно нетачна прича, која је готово невјероватна", рекла је Богдановићева.

Појаснила је да по годишњем програму рада школе имају обавезне излете и активности, али да и у случају да родитељ из неког разлога не жели да његово дијете иде на неку од тих активности или да је мање од 60-70 одсто ученика заинтересовано да иде, онда се редовна настава обавља у школи.

"Ја с формирањем цијене излета немам ништа, као ниједан директор школе, цијену формира туристичка агенција која буде изабрана. Лично сам агенције замолила да, ако у школи имају брат и сестра, једно дијете плаћа упола мању цијену, а ако има и треће дијете да иде бесплатно", каже Богдановићева.

Богдановићева је појаснила да је на излету на Борју, када је један дјечак задобио прелом руке, све испоштовано.

"Дјечак је урадио недозвољену радњу, прескакао је ограду која, сва срећа, није била нешто висока и други дјечак га је гурнуо, те је он незгодно пао и сломио руку", каже Богдановићева за "Независне".

Истакла је да нису звали Хитну помоћ, јер су на излет повели вишег медицинског техничара из бањалучке Хитне помоћи, који је дјечаку одмах амортизовао руку.

"Дјечак је збринут, није пао на главу, није пао у несвијест, није колабирао, био је потресен више из страха због тога шта се догодило. Када смо се вратили виши медицински техничар је отишао с дјечаком на преглед руке, дијете је прошло без операције, ништа се није искомпликовало", каже Богдановићева.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да су данас запримили допис родитеља ученика Основне школе "Змај Јован Јовановић" Бањалука, те да ће тим поводом затражити информацију од руководства школе.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.