Рок Главан за БУКУ: Све ово што нам се сада дешава можете наћи у Алан Форду

У Музеју Југославије у Београду је 2. децембра отворена гостујућа изложба Алан Форд трчи почасни круг, аутора Рока Главана. Изложба је била један од најпосјећенијих културних догађаја у Словенији 2019. године, са око 10 000 посјетитеља.

Vanja Šunjić / 16. јануар 2021

 

У склопу изложбе су приказане 152 оригиналне табле из раног периода (1969–1975), када је на изради стрипа радио препознатљиви италијански ауторски двојац Магнус-Бункер, као и три насловна цртежа Паола Пифарерија.  

Први број Алана Форда изашао је у мају 1969. године, а осмислили су га Лучано Секи – Макс Бункер, као сценариста, и цртач Роберто Равиола Магнус. Годину дана касније овај стрип је придобио наклоност публике широм Југославије, захваљујући сјајним преводима Ненада Бриксија, који је транскеирао, односно пресађивао урнебесне дијалоге хватајући интерне гегове и фазоне у југославенски контекст и заједнички језик, како каже аутор изложбе Рок Главан, љубљански антиквар и културолог. Осим о изложби и Алан Форуду, са Роком смо разговарали о годишњици смрти Предрага Луцића и Ферал Трибунеу, култури отпора, стању у којем се тренутно налази љубљански Радио Штудент и заједничком културном простору.

Откуд идеја за ову изложбу?

Ако су некад ратници препознавали своје пријатеље по бојама на лицу, ја препознајем своје по неколико реченица из Алана Форда. Ако кажеш хало Бинг,  и неко ти узврати са  како брат, одмах знаш кога имаш преко пута себе и какав му је смисао за хумор. Водећи се тиме, лако смо све организовали. Аланфордовци знају ту спику и одмах им очи засвијетле на помен Алана Форда.

Зашто Алан Форд трчи почасни круг? Постоји ли нека референца на Маратонце?

Маратонци су у тој причи доста значајни. У једном од посљедњих издања књиге Цвјећарница у Кући цвећа, Лазар Джамић је имао интервју са Слободаном Шијаном, који је признао да му је Алан Форд био медиј и основа да направи Маратонце. Ако погледате слику Топаловића и слику групе ТНТ, само фале Клодовик и Носоња. Алан Форд је прича неколико генерација. Њему смо се смијали, тјешио нас је и дао нам је рјешења како превазићи глупе ситуације које су стално око нас. Још га слушамо и пророк је. Све ово што нам се сада дешава можете наћи и у Алану Форду. Све су аутори предвидјели прије 52 године и због тога што је остао са нама, он је побједник свог времена и има част и дужност да оптрчи почасни круг.

Одлична је референца да је изложба сада у Музеју Југославије који је покрај Куће цвећа, јер цвјећарница је дошла до Куће цвећа. 

Зашто је Алан Форд био толико важан, да опстаје до данас?

Алан Форд је нама био нешто блиско. То су три градска прасца, три градска оца који су лик многих наших вођа били и остали, то су подмитљиви политичари и корумпирани привредници. Овај стрип је као Молијерове комедије, на једноставнији и пробављивији начин. Молијер се бави карактерима људи, као и Алан Форд. Због тога смо вољели да га читамо. Фразе и фазони које је Брикси транскреирао, биле су толико смијешне да су им се смијали и сами Хрвати. Дијалози су исписани барокним хрватским, којег ни Хрвати не говоре, него га само користе академици кад представљају неки научни рад. Постоји анегдота из тог времена; вечера је у Србији, породица сједи за столом и на ТВ-у иду хрватске вијести, а клинац гледа и каже оцу како тамо причају аланфордовски.
 
Је ли Алан Форд икада цензурисан у Југославији?

У Младини је у првој половини 1989. излазила епизода Бункер, са ликовима и фрејмовима Алана Форда. Све је било толико вјеродостојно, да су сви сматрали да је то епизода која је била цензурисана у Југославији и није се смјела видјети. Будући да је то штампала Младина, закључак је био да су само они имали храбрости то објавити. Ради се о епизоди у којој се Број Један појавио уз Тита и још га уцјењује, јер Тито чува сакривеног њемачког научника који му је помогао за вријеме Другог свјетског рата. Дакле, епизода која би у Југославији сигурно била званично забрањена. Но, ништа од тога, то је за Младину нацртао Андреј Брчић Флумиани, толико вјеродостојно сликовно и језички вјешто да смо сви мислили да је то званични Алан Форд, који није дошао до нас.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.