Сачувајмо плаво срце Европе: Уништавање ријеке Сане се мора зауставити (ФОТО)

Аустријско-њемачка енергетска компанија гради хидроелектрану на ријеци Сани, пријетећи опстанку глобално угрожене рибље врсте; организације и стручњаци протестују

Maja Isović / 27. новембар 2015

„Енергетска компанија Келаг је на путу да уништи једно од најважнијих водотокова младице (Хуцхо хуцхо), угрожене врсте у Европи”, заједнички је став организација Ривератцх, ЕуроНатур, Центар за животну средину и Коалиција за Сану.

Ова проблематика је приближена јавности захваљујући заштитницима природе и научницима на конференцији за медије одржаној данас у Бањалуи, а у оквиру међународне кампање “Сачувајмо плаво срце Европе”.

Компанија Келаг тренутно гради хидроелектрану Медна у горњем току ријеке Сане.

По истраживањима стручњака, ријека Сана је једна од шест најзначајнијих ријека за ову глобално угрожену врсту рибе.

Белма Каламујић са Универзитета у Сарајеву рекла је да заједно са само неколико других ријека, Сана представља главни ослонац за преостале популације младице у Европи.

“Ове ријеке морају остати ненарушене од стране хидроелектрана”, каже она.

 

Фото: Бука, пресс конференција у Бањалуци

 

Стручњаци за младицу су потписали протестно писмо забринуте струке у вези са хидроелектраном Медна и упутили га властима Босне и Херцеговине, али Европске комисије. Наташа Црнковић из Центра за животну средину из Бањалуке истакла је да се организације из БиХ годинама боре против уништења ријеке Сане заједно са локалном заједницом . “То је борба не само због еколошких, али и економских разлога. Рибари из читавог свијета долазе да мушичаре пастрмку, липљен и највише младицу у нетакнутој природи. Локална заједница може да има користи од оваквих видова туризма без уништавања природе”, рекла је Наташа и додала да ће овај начин зараде бити ствар прошлости ако се хидроелектране изграде. На конференцији је напоменуто да док Келаг уништава најочуванија станишта младице на Балкану, милиони се троше да би се обновиле ријетке популације младице у ЕУ, посебно у Аустрији. Према истраживању Ривератцх-а, око 45 милиона евра уложено је у рестаурације ријека с младицом у Аустрији од 1999. То укључује уклањање насипа и других вјештачких препрека како би се дати ријекама простора. Само у Корушкој, гдје се налази Келаг, потрошено је 13,42 милиона евра. Чак Вербунд група, сувласник Келага, финансира пројекат рестаурације ријеке Траисен у Доњој Аустрији са 6 милиона евра како би вратили популације младице. Све ове пројекте суфинансира ЕУ (Лифе пројекти). Улрицх Еицхелманн из организације Ривератцх рекао је да ово није тако драматично, било би смијешно. “Док се милиони троше да се поправе грешке из прошлости у Аустрији и другим ЕУ земљама, компаније попут Келага праве исте грешке поново овдје на Балкану и уништавају најбоље ријеке, као и ријетке, угрожене врсте. Ово мора да се заустави”, захтјева он.

 

Изградња хидроелектране Медна од стране компаније Келаг. Фотографија: За воде Подгорице

 

Наташа Црнковић каже да требамо наћи план очувања најважнијих ријека од хидроенергетских обејеката у Босни и Херцеговини. “Ријеке у којима се појављује младица морају у сваком случају бити недоступне за хидроелектране”, истиче она. Младица је једна од најпопуларнијих и најимпресивнијих рибљих врста у Европи. Била је "Риба године" у 2015. у Нјемачкој и 2012. у Аустрији. Може расти до 1,5 метра и живи само у сливу Дунава и нигдје више на свијету. Ова врста треба брзе, хладне и шљунком богате ријеке. Док само неколико мањих популација живи у Нјемачкој, Аустрији и неким другим земљама, ријеке на Балкану пружају станиште за последње преостале веће популације младице. Међутим, Студија о младицама наручена кроз кампању „Сачувајмо плаво срце Европе“ показује да је планирано 93 хидроелектрана на ријекама са младицама на Балкану, иако младица не може опстати у таквим ријекама. Хидроелектрана Медна је прва од тих 93 у изградњи. Власници Келага (Енергетско акционо друштво Корушке) се састоје од провинције Корушке, аустријске Вербунд групе, као и њемачког РЕ (Рхине-естфалиа Поер Плант ПЛЦ). На Сани, Келаг оперише под компанијом “Интеренерго” која је базирана у Лјубљани/Словенија. Интеренерго је 100% у власништву Келага. До сада, Словенија је уложила 1,1 милион евра за заштиту популација младица. Горан Кривић из Коалиције за Сану је изнио резултате Студије економске оправданости за друштво изградње мале хидроелектране Медна, а који показују да ће ова хидроелектрана са финансијског аспекта имати негативне ефекте на друштвену заједницу. Функционисање хидроелектране има негативан финансијски ефекат по буџет општине и Републике Српске у износу од 1.055.988 КМ.

 

Младица (Хуцхо хуцхо), глобално угрожена рибља врста. Фотографија: Андреас Хартл

 

Сачувајмо плаво срце Европе Хидроелектране на ријеци Сани представљају само један вал правог цунамија хидроелектрана које представљају ризик за ријеке Балкана. Око 2 700 нових хидроелектрана је планирано између Словеније и Албаније. Како би се супротставили овој бујици уништења 'ЕуроНатур' и 'Ривератцх' су покренули кампању "Сачувајмо плаво срце Европе" у сарадњи са локалним партнерским организацијама са Балкана.

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.