САД и четири земље ЕУ позвале Србију и Косово на преговоре

Сједињене Америчке Државе и четири европске земље у уторак су понудили помоћ Србији и Косову да обнове преговоре под покровитељством Европске уније, чији је циљ нормализација односа између двије непријатељске земље.

BUKA portal / 13. август 2019

Велика Британија, Француска, Њемачка, Италија и САД у заједничкој изјави су рекли да “стојимо уједињени у нашем циљу да видимо потпуну нормализацију односа између Косова и Србије путем свеобухватног, политички одрживог и правно обавезујућег споразума који ће допринијети регионалној стабилности“.

Некадашња србијанска покрајина Косово 2008. године је једнострано прогласила независност. Тај потез Србија и њен савезник Русија не признају. САД и више од 100 свјетских земаља признају државност Косова, до које је дошло након интервенције НАТО-а 1999. године којом је заустављен србијански обрачун са сепаратистима косовских Албанаца.

Преговори двије земље обустављени су прошле године због одлуке Косова да уведе стопостотне таксе на увоз робе из Србије.

У изјави пет земаља тражи се да Косово укине таксе, али и да Србија обустави “кампању непризнавања Косова“. Србија је недавно појачала дипломатске напоре, углавном међу афричким земљама у развоју, да суспендују одлуке о признању косовске државности.

“Статус qуо спречава напредак на путу Косова и Србије ка Европској унији и једноставно није одржив. Спремни смо помоћи на било који могући начин“, истиче се у изјави САД-а, Британије, Француске, Њемачке и Италије.

Вијести.ба


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.