Сад је ред на Народној скупштини: Чекамо још 83 гласа за спас Сутјеске

Грађанска иницијатива против хидроелектрана у Националном парку Сутјеска је на дневном реду Четврте сједнице Народне скупштине која ће бити одржана сутра.

Maja Isović / 18. мај 2015

Наташа Црнковић, Центар за животну средину рекла је да очекује да ће посланици препознати важност овакве иницијативе и да ће је усвојити, чиме би се напокон завршила дугогодишња борба за очување Сутјеске.

Грађанском иницијативом се приједлаже усвајање закључка којим се констатује да градња малих хидроелектрана у Националном парку „Сутјеска“ није од јавног и општег интереса за Републику Српску.

За покретање грађанске иницијативе у скупштинској процедури је било потребно 3000 потписа грађана, а скупљено је преко 6000. У периоду од седам дана у јануару 2015. године потписи су скупљани на 12 локација у Републици Српској, са циљем да се грађанима омогући да се изјасне по овом питању.

Након што је јавност дала свој јасан глас за очување Сутјеске, те након двије пресуде Окружног суда у Бањалуци у корист Сутјеске, чиме су оборене обје студије утицаја на животну средину, усвајање овакве грађанске иницијативе слиједи као логичан корак.

„Да ли је могуће да 13 М приватне инвестиције може да буде изнад основних принципа по којима је основан тај национални парк прије више од 50 година? Омогућили смо грађанима да се изјасне по овом питању, а сада и посланици имају ту прилику. Све очи су упрте на 83 особе које ће гласати о Сутјесци и већ сљедеће седмице ће бити јасно ко жели спас, а ко уништење Сутјеске“, поручује Наташа Црнковић.

Сутјеска је најстарији национални парк у Босни и Херцеговини и једно од биолошки најразноврснијих подручја у југоисточној Европи, чији су биолошки највреднији дијелови кањони и клисуре Сутјеске и Хрчавке и строги природни резерват Перућица.

Подсјетимо да је кампања Битка за Сутјеску је покренута као одговор на планове за изградњу малих хидроелектрана у Националном парку Сутјеска. Инвеститор „Дрина Хдро Енерг“ из Угљевика планира изградити пет малих хидроелектрана, двије на ријеци Сутјесци и три на Хрчавки.

 

НАЈВЕЋИ НАЦИОНАЛНИ ПАРК У БИХ Национални парк „Сутјеска“ је најстарији и највећи национални парк у БиХ који се од свог оснивања, 1962. године бави туризмом. „Сутјеска“ је по својим природним вриједностима и љепотама бисер РС и БиХ. Овај Национални парк обухвата пространо планинско подручје на тромеђи Босне, Херцеговине и Црне Горе, оивичено ријекама Пивом, Дрином, изворишним током Неретве, те планинским масивима Биоча, Вучева, Маглића, Волујака, Лебршника и Зеленгоре. Површина парка износи 17.250 ха, од чега је преко 66 одсто покривено шумама, а остатак чине ливаде, пашњаци и голети изнад горње границе шума. Поред тога, Национални парк “Сутјеска” управља ловиштем “Зеленгора, које захвата површину од око 53.240ха. Овај парк је дом је једној од двије преостале прашуме у Европи, званој Перућица. Стабла букве, висока и преко 60 метара, као и ендемски црни борови расту на литицама које штите ову древну и заиста посебну шуму. Водопад Скакавац се може видјети са видиковца, а о овај 75-метарски водопад је сакривен масивном зеленом шумом која прекрива долину. Ријека Сутјеска уклесала је прелијепу долину у средишту парка и одваја планину Зеленгору од планина Маглић и Волујак. Највиши врх Босне и Херцеговине, Маглић 2,386 м, налази се у парку, на граници са Црном Гором. Сва ова природна љепота убрзо може бити нарушена због планиране изградње хидроелектрана, а битка између природних бисера и планиране економнске добити у овом случају је дуга и тешка. Ми се можемо само надати да генерације које долазе неће тражити од нас одговор зашто нисмо довољно јако чували оно што нам је природа безрезервно дала.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.